10 ĂĄr siden: Hurricane Katrina ramte USA

16x9
Hurricane Katrina den 28/8 2005 Foto: NASA/NOAA

Lørdag er det præcis 10 ĂĄr siden hurricane Katrina ramte det sydlige USA - og blev en af de værste naturkatastrofer nogensinde i USA.  Hurricane 'K

Lørdag er det præcis 10 ĂĄr siden hurricane Katrina ramte det sydlige USA - og blev en af de værste naturkatastrofer nogensinde i USA. 

Hurricane 'Katrina' ramte mandag den 29. august som en af de voldsomste orkaner nogensinde USA's sydstater og kostede over 1.5000 mennesker livet.

'Katrina' oversvømmede New Orleans, og anrettede ekstreme ødelæggelser i Missisippi. Det blev den mest ødelæggende og en af de dødeligste hurricanes, der nogensinde har ramt et land.

Katrinas bane - frem mod USA
Katrinas bane - frem mod USA Foto: TV 2 VEJRET

USA's sydstater ramt af en kategori-3 orkan
Kystnære områder i Missisippi og Louisiana - inklusiv storbyen New Orleans blev evakueret da 'Katrina' som en frygtindgydende kategori-5 hurricane nærmede sig USA's sydstater den 29. august 2005.

På sin vej frem mod USA's Golfkyst mistede den lidt af pusten, og blev svækket en anelse samtidig med, at den tog en lidt østligere bane end forventet troede alle, at New Orleans blev forskånet for det værste.

Katrina gik kl. 13  i land i det sydlige Louisiana med dobbelt orkanstyrke, og dermed gik New Orleans lige netop fri af kategori-3 orkanens øje og den altødelæggende vind, da den passerede lige øst om sydstatsbyen.

Derimod gik det hårdt ud over Missisippis kystområder, hvor huse blev jævnet med jorden af kraftig vind og en op til 9 meter høj flodbølge, der oversvømmede hele kyststrækningen.

Mere end 100 mennesker omkom i Missisippi, da 'Katrina' gik i land - flest i kystbyen Biloxi.

Digebrud i New Orleans
Digebrud i New Orleans Foto: Scanpix

Katastrofen i New Orleans
I første omgang slap New Orleans nådigt fra 'Katrinas' altødelæggende vind, men vandet blev fra Den Mexikanske Golf presset ind i Lake Pontchartrain og digerne, der omkranser byen brød sammen.

New Orleans ligger flere meter under havets overflade, og inden for kort tid blev New Orleans oversvømmet af op til 8 meter vand.

Dermed blev der skabt et katastrofescenarie, da der stadig opholdt sig hundredetusinde mennesker i den oversvømmede by.

Et sandt drama udspillede sig i byen indtil man efter knap en uge havde fĂĄet evakueret de fleste indbyggere.

Mere end 1.500 mennesker omkom i og omkring New Orleans.

Oversvømmelse i New Orleans
Oversvømmelse i New Orleans

Mest ødelæggende nogensinde
'Katrina' kan med anslåede skader for 20-25 milliarder dollars blive den orkan, der har anrettet største materielle skader nogensinde. Dermed kan den overgå 'Andrew', der i 1992 anrettede skader for omkring 25 milliarder dollars.

Ramte tre stater
Hurricane 'Katrina' mistede ellers lidt af pusten da den nærmede sig kysten - og tog derefter en lidt østligere kurs.

Den ramte mandag kl. 13 Louisianas sydkyst som en kategori-3 orkan med dobbelt orkanstyrke, og fortsatte ind over land lige øst om New Orleans. I aftenens løb blev den nedgraderet til en kategori-1 orkan mens den bevægede sig videre op over over staten Missisippi.

De voldsomste vindhastigheder oplevede man øst for orkanens øje.

Så da 'Katrina' ramte kysten som en såkaldt 'major hurricane' var det især det aller sydøstligste Louisiana og hele Missisippis kyst, der blev hårdest ramt.

En enorm flodbølge på op til 9 meter ramte og oversvømmede kyststrækningen.

Store nedbørmængder førte desuden til oversvømmelser.

'Katrina' ramte bĂĄde Lousiana, Missisippi og Alabama, hvor man i forbindelse med det udsendte hurricanevarsel havde evakueret befolkningen i de lavere liggende kystomrĂĄder.

Oversvømmelse i New Orleans
Oversvømmelse i New Orleans Foto: Scanpix

En af de voldsomste nogensinde
Med et lufttryk på kun 902 hPa i orkanens øje, så er det en af de voldsomste hurricanes nogensinde. Trykket er dermed lavere end i centeret af 'Ivan', der var sidste års voldsomste hurricane.

'Katrina' er helt på højde med 'Camille', der betegnes som en af de værste hurricanes, der nogensinde har ramt USA. Camille ramte netop området omkring Louisiana og Missisippi i august 1969.

Aldrig ramt af sĂĄ voldsom hurricane
New Orleans er aldrig før blevet ramt af så voldsom en hurricane som 'Katrina'.

Sidst den blev ramt var i 1965 da kategori-2 orkanen 'Betsy' gik i land og med sit øje passerede lige gennem New Orleans, som den oversvømmede. 74 mennesker omkom dengang.

Kostede 7 livet i Florida
Det var dog anden gang 'Katrina' var inde over land.

Inden den havde fået energi til at vokse sig stor over Den Mexicanske Golfs varme vand havde den været inde over Florida.

'Katrina' blev dannet ved Bahamas den 23. august.

Da 'Katrina' den 25. august ramte Florida skete det med vindhastigheder i middelvinden på 35 m/s - der er lige over orkanstyrke. Vindstødene nåede et godt stykke over 40 m/s.

Med så høje vindhastigheder væltede 'Katrina' elmaster, rev træer op med rode og blæste tage af huse. Syv mennesker omkom i det sydlige Florida - de fleste da de blev ramt af væltede træer.

Enorme nedbørmængder
Ud over kraftig vind var det de store nedbørmængder, som voldte problemer i form af oversvømmelser. I Key West målte man ikke mindre end 254 mm mens 'Katrina' passerede, og i Miami faldt der 110 mm.

'Katrina' ramte således både Florida og især Missisippi, men vil efter alt at dømme blive husket for den oversvømmelseskatastrofe der skete i New Orleans, da digerne brød sammen.