Vejr

Tropisk orkan har kurs mod Hawaii

Der kan vente amerikanerne på landets vestligste bastion, Hawaii, en barsk oplevelse i begyndelsen af næste uge, hvis prognoserne får ret angående den tropiske orkan i Stillehavet med navnet 'Ignacio'.

Uvejret har nemlig sat kursen mod den verdenskendte ø-gruppe, som kan blive ramt af uvejret sent mandag dansk tid, såfremt hurricanen holder sin nordvestlige kurs.

Omkring 'Ignacio' blæser  det lige nu med omkring 41 m/s i middelvinden, hvilket gør uvejret til en kategori 1-orkan på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5.

I løbet af de kommende par døgn intensiveres 'Ignacio' sandsynligvis til en kategori 3-orkan, men kan tabe lidt af pusten over køligere farvande nær Hawaii i weekenden.

Alligevel kan 'Ignacio' ramme som en kategori 1-orkan og man holder skarpt øje med uvejret på Øerne.

Tidligere i denne uge blev Hawaii ramt af kraftige tordenbyger i forbindelse med et lavtryk tilhørende den tidligere tropiske orkan, Kilo.

Tropiske storme og orkaner er ikke usædvanligt omkring Hawaii på denne årstid, men det er alligevel 22 år siden af ø-gruppen sidst blev ramt direkte af en hurricane.

Det var Hurricane Inik, som den 11. september 1992 kulminerede samtidig med, at den ramte 'en Kaua'i som en kraftig kategori 4-orkan.

Den var dermed kraftigere end Hurricane Katrina var, da den gik i land på golfkysten i det sydlige USA for 10 år siden i disse dage.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

  • Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
  • Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
  • Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
  • Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
  • Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
  • Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
  • Kategori 5: > 69,0 m/s