Italienerne trumfer vores regn: 3 mÄneders nedbÞr pÄ 48 timer

Synes man at det har vÊret lige vÄdt nok de sidste par dage herhjemme, sÄ vil italienerne nok ryste pÄ hovederne.

Synes man at det har vÊret lige vÄdt nok de sidste par dage herhjemme, sÄ vil italienerne nok ryste pÄ hovederne. I Pisa har man nemlig fÄet mere end tre mÄneders nedbÞr pÄ blot to dage.

I og omkring byen, som nok er mest kendt for sit skÊve tÄrn, er man i disse dage udsat for enorme vandmÊngder, da hele Toscana-regionen har vÊret ramt af kraftige regn- og tordenbyger siden i sÞndags.

En mÄlestation i Pisa by har registreret 177 mm regn siden sÞndag morgen, og tre gange sÄ meget, som der normalt falder i hele august mÄned i den nordvestitalienske by. PÄ en normal august fÄr man sÄledes 57,3 mm. Til sammenligning har vi stedvis fÄet 10-15 mm det seneste dÞgn herhjemme.

De enorme regnmĂŠngder er faldet i forbindelse med tordenbyger, som er blevet forstĂŠrket af landskabet omkring Pisa.

Varm og fugtig luft fra Middelhavet er blevet presset ind mod kysten, og pÄ grund af det stÊrkt skrÄnende terrÊn ind mod bjergene, har luften fÄet et kraftigt skub opad. Det har forstÊrket den omrÞring, som i forvejen har vÊret i luften og fÞrt til, at man er blevet ramt af flere pÄ hinanden fÞlgende skybrud hen over de sidste par dage.

En bjergbÊk uden for Pisa (videoklippet her over) blev forvandlet til et decideret vandfald, da de enorme vandmÊngder skulle finde vej ned ad bjergene og ud mod kysten. I Þvrigt et tydeligt eksempel pÄ vandets kredslÞb fra hav til atmosfÊre til landjord og tilbage i havet.

Kraftig regn og skybrud

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.