Vejr

Stillehavet: Livsfarlig tyfon på vej mod Taiwan

Det er alt andet end behageligt vejr der venter indbyggerne i Taiwan frem mod weekenden. Fredag aften og natten til lørdag nærmer den ekstremt farlige tyfon 'Soudelor' sig den østasiatiske stat med orkanvinde, enorme mængder regn og risiko for flodbølge.

Tyfonen 'Soudelor' blev dannet allerede onsdag den 29. juli, men først den 2. august blev 'forstadierne' til tyfonen en egentlig tropisk storm. Da 'Soudelor' befandt sig over meget varmt havvand på op mod 32 grader, tog udviklingen for alvor fart, og i mandags kulminerede 'Soudelor' som den hidtil kraftigste tyfon i Stillehavet dette år. 

Med et centertryk på 900 hPa, og vindstød der er anslåede til ekstreme 98,3 m/s, opfyldte 'Soudelor' betingelserne for en 'supertyfon', der svarer til en kategori 5 hurricane.

Til sammenligning er det højeste vindstød i Danmark målt i forbindelse med orkanen 'Allan' den 28. oktober 2013. Det blev målt ved Kegnæs på Als og målte 53,5 m/s.

Siden i forgårs er 'Soudelor' igen blevet svækket til en kategori 2-tyfon, efter passagen af køligere vande, men fra i dag bevæger 'Soudelor' sig igen ud over varmere vande, og ventes at tiltage til kategori 4 eller måske endda 5.

I går ramte 'Soudelor' Fillippinerne med store mængder regn, og lokale myndigheder melder om op mod 7 omkomne i forbindelse med tyfonens hærgen.

Tropiske orkaner ses i stort set alle de tropiske oceaner og har forskellige navne alt efter, hvor de forekommer. I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet hedder de 'hurricanes', i den nordvestlige del af Stillehavet betegnes de som 'tyfoner' mens de i Det Indiske Ocean og i den sydvestlige del af Stillehavet kaldes 'cykloner'.

Inddelingen af vindstyrker i Danmark

 • Orkan: >32,6 m/s
 • Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
 • Storm: 24,5-28,5 m/s
 • Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
 • Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
 • Kuling: 13,9-17,1 m/s
 • Hård vind: 10,8-13,8 m/s
 • Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
 • Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
 • Let vind: 3,4-5,4 m/s
 • Svag vind: 1,6-3,3 m/s
 • Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
 • Stille: