Vejr

Skypumper og skybrud over Danmark

Det er en særdeles god idé at bevæbne sig med en paraply hvis man skal ud i vejret resten af dagen - men måske man skulle slå den ned og kigge op på himlen en gang imellem - der er nemlig også set skypumper over landet her til formiddag.

Et lavtryk ligger lige over landet og i forbindelse med det bevæger flere områder med byger og regn sig i en bevægelse mod uret rundt om det. I selve lavtrykkets 'centrum' er bevægelsen næsten ikke-eksisterende og derfor kan byger der dannes stå stille over samme område i længere tid og derfor levere ekstra meget nedbør.

Indtil klokken 16.30 er der ved en privat nedbørsmåler ved Steno Museet i Aarhus ifølge dmi.dk faldet 15 mm på ca. 20 minutter, hvilket er over skybrudskriteriet. Flere andre steder er der sandsynligvis faldet ligeså store mængder regn, ligesom man resten af eftermiddagen kan opleve lokale skybrud samt byger der er ledsaget af torden.

Ikke nok med kraftig regn og stedvis torden kan bygerne lokalt også byde på skypumper. TV 2|VEJRET har modtaget billeder fra både Randers, Svenstrup og Hellerup hvor der er set skypumper. Med rolige vindforhold og opstigning under bygeskyerne er der gode betingelser for dannelse af skypumper resten af dagen.