Vejr

Se billederne: Imponerende tordenfront passerede Danmark

Efter det kraftige regnvejr lørdag morgen og formiddag, så gav kraftige tordenbyger ud over skybrud også anledning til imponerende skyformationer, som kunne ses flere steder i landet.

I løbet af lørdag eftermiddag og aften blev der dannet flere linjer med tordenbyger. Den forreste af dem - som kan ses på radarbilledet herunder - strakte sig på tværs af landet, og dannede en markant gustfront.

Linjerne med tordenbyger opstod, da koldere luft skød frem mod den varme luftmasse, der kortvarigt strømmede op over den sydlige del af landet lørdag. Og fra sydvest trængte tordenbygerne op over stort set hele den sydlige del af landet.

Gustfronten, som kunne ses foran tordenbygerne, blev dannet ved, at kold luft fra bygelinjens indre strømmede ud mod den varmere luft nord og øst for bygelinjen.

Her løftede den kolde luft som en kile den varme og fugtige luft til vejrs ­ og derved kondenserede vanddampen i den, og der blev dannet denne 'gardinlignende' sky.

Et gammelt dansk ord for denne type sky er 'dravat', som typisk opstår i forbindelse med meget kraftige tordenbyger med en udtalt gustfront.

Når en dravat passerer skifter vinden oftest retning og den kan være meget stødende , og deraf formentlig navnet 'gustfront'. Gust betyder vindstød på engelsk.