Vejr

Midt i varmebølge nu: I morgen begynder hedebølgen

Hvis du synes det er varmt i dag, så bare vent til i morgen, når varm og fugtig luft for alvor rammer os med 30 grader.

Vi er midt i en varmebølge nu, og fra i morgen tager vi hul på den hedebølge, som vi gennem hele ugen har talt om her på TV 2 VEJRET.

Det sker når søndenvinden allerede fra de tidlige morgentimer sender subtropisk luft op over os med temperaturer omkring 20 grader i den sydlige del af landet.

Med solens hjælp stiger temperaturen støt, og ud på eftermiddagen har termometrene flere steder i landet sneget sig op på 25-30 grader. Varmest bliver det i Sønderjylland og på Lolland, mens man ved kyster med pålandsvind typisk får omkring 20 grader.

Lørdag og søndag fortsætter varmen med at pumpe op over os, og den kulminerer lørdag med 32 grader. Tropiske 35 grader er endda inden for rækkevidde i den sydlige del af landet.

På søndag har vi således mulighed for mange steder at konstatere, at gennemsnittet af de højeste temperaturer hen over weekenden overstiger 28 grader, og så er det en regulær hedebølge. Og muligvis har vi også haft en af de varmeste sommerdage i mange år.

Potent ‘vejrcocktail'

Varmen og fugten, som tilsammen gør fredagen til en lummervarm affære, er også grundingredienserne til kraftige byger.

Jyderne og fynboerne må derfor belave sig på, at man kan få en ordentlig tordenskylle i løbet af formiddagen og eftermiddagen. Men i lummervarmen er det måske blot et kærkomment og afsvalende element.

Hedebølge og varmebølge - definitioner

En hedebølge indtræffer når gennemsnittet af de højeste temperaturer hen over tre sammenhængende dage overstiger 28 grader.

Hedebølgen bliver ikke afbrudt, hvis der skulle være en enkelt dag med under 28 grader, når blot middeltemperaturen holder sig over de 28 grader.

En varmebølge er defineret på samme måde som hedebølgen, blot skal middeltemperaturen her overstige 25 grader.