Vejr

Ekstrem sommervarme: Kommer direkte fra Sahara

Den ekstreme sommervarme med temperaturer over 30 grader, som for alvor rammer Danmark i weekenden kommer fra et af de varmeste steder i Verden lige nu.

Sommervarmen ventes at kulminere lørdag og søndag - lokalt med op til 32 graders varme - og der er ikke noget at sige til, at det bliver så varmt, for sommervarmen kommer direkte fra Sahara.

Den luft, der forventes at ligge hen over Danmark søndag morgen, hvor varmen ifølge prognoserne kulminerer, den ligger stadig nede over Sahara, hvorfra den i de kommende døgn hurtigt vil bevæge sig mod nord - til Danmark.

Det er således regulær sahara-luft, der rammer os i weekenden.

På kortet her ovenfor kan se, hvorledes den luftmasse, der ligger hen over Danmark (Odense) kl. 08 søndag den 5. juli indtil da vil have bevæget sig.

Den røde linje markerer luften i 1.500 meters højde, der er et godt udtryk for den luftmasse, som også vil give vejret helt nede ved jordoverfladen, mens den blå linje er luften i 5.000 meters højde.

De røde tre- og firkanter markerer et døgn - og begge linjer har deres udgangspunkt i den nordvestlige del af Afrika - hen over Sahara, hvor der lige nu er over 40 graders varme.

Det er således en hel søjle af sahara-luft, som i det kommende døgn flyttes op til Danmark.

Luften, som søndag morgen ventes at ligge over Danmark i 1500 meters højde, den ligger onsdag morgen stadig nede over Sahara-ørkenen i Algeriet, og er stille og roligt på vej mod Middelhavet.

Herfra vil luften i løbet af torsdagen passere det østlige Spanien, fredag vil luften nå op over det østlige Frankrig og lørdag vil luften tageturen fra Nordøstfrankrig og op til Nordtyskland - for natten til søndag og søndag morgen at nå frem til Danmark.

Den luft, der på vej mod Danmark kommer således fra et af de varmeste steder på Kloden lige nu.

I den del af Algeriet, hvorfra luften kommer var der i går mellem 40 og 45 graders varme, mens der i området omkring det østlige Algeriet, det sydlige Marokko, Vestsahara  og Mauretanien var op til 46 graders varme, som var gårsdagens højeste temperatur.

Kun i Turkemenistan, Kuwait og Iran havde man det noget sted på Jorden varmere - med 47 grader varmere.