Vejr

Sirenerne hyler: Danske 'jægere' få kilometer fra voldsom tornado

Tornadosirenerne hyler da de danske tornadojægere Danny Høgsholt og Kai-Asle Sønstabø parkerer deres bil uden for byen Canadian i det nordlige Texas. Inde over byen kan man fornemme, at en tornado roterer over hovederne på indbyggerne.

Klokken er 19.50 lokal texansk tid i går onsdag (kl. 2.50 i nat dansk tid), da en enorm og roterende tordensky - en supercelle - danner en af dagens sidste tornadoer over den amerikanske by med 2.649 indbyggere.

Tidligere på dagen - nærmere bestemt kl. 16.30 - danner supercellen, som i øvrigt er klodens voldsomste form for tordenvejr, en stor - og ifølge Danny Høgsholt - smuk tornado uden for Canadian. 

I videoklippet her over ses tornadoen på ca. to kilometers afstand, og når man tager afstanden med i betragting, kan man fornemme, hvor omfattende den har været. Heldigvis rammer den et øde område uden for byen, men så vidt TV 2 VEJRET erfarer, er flere alligevel kommet til skade, da den river en gasledning i stykker.

Byen Canadian ligger i den østlige del af det såkaldte Texas Panhandle, som er delstatens nordligste område op mod Oklahoma og New Mexico. Et område som har en af de største forekomster af tornadoer i USA og på jordkloden helt generelt.

Canadian-tornadoen er til dato den største tornado, som de danske tornadojægere har set på denne tur til det amerikanske midtvesten.

Supercelle

En supercelle er en særlig type tordenbyge, som består af en roterende opdrift - en såkaldt 'mesocyklon'.

Af alle typer tordenvejr på kloden er supercellen den mindst fremtrædende, men til gengæld den voldsomste af slagsen.

Den kan dannes i områder hvor atmosfæren er ekstremt ustabil og vindens hastighed og retning ændrer sig markant op igennem troposfæren.

Superceller er velkendte i det centrale USA i foråret og forsommeren, men også over Mellem- og Sydeuropa kan superceller opstå i navnlig sommermånederne. I Asien er det især i Bangladesh og det østlige Indien, at superceller forekommer.

Superceller forårsager typisk kraftige vindstød, store mængder regn og store hagl, mens en brøkdel af supercellerne er i stand til at producere tornadoer. 

På trods af, at vi i herhjemme undertiden har været ramt af kraftige tordenuvejr, så er superceller som sådan aldrig med sikkerhed observeret herhjemme.