Genoplev solformørkelsen - minut for minut

Se øverst en time-lapse af den totale solformørkelse på Færøerne.

Se øverst en time-lapse af den totale solformørkelse på Færøerne. Tiden går seks gange hurtigere end i virkeligheden.

Fredag oplevede man en solformørkelse over hele Europa, Nordafrika og store dele af Asien.

Se hvornår solformørkelsen er over dit område her.

Færøerne og den norske ø Svalbard var de eneste beboede steder på kloden, hvor man oplevede en total solformørkelse, da månen henholdsvis kl. 10.42 og 11.12 dækkede solskiven fuldstændigt, og lagde de to ø-grupper mod nord helt mørkt hen i et par minutter.

Solformørkelsen herhjemme begyndte i Sydvestjylland som det første sted kl. 09.37 og sluttede pĂĄ Bornholm som det sidste sted kl. 12.02. Omkring kl. 10.48 var solformørkelsen pĂĄ sit maximale, hvor mellem 80% og 86% af solen er dækket af mĂĄnen - mest mod nordvest.

Send dine billeder af solformørkelsen til TV 2|VEJRET

Det gjorde solformørkelsen i Danmark til den mest udtalte siden juni 1954, hvor hele 98% af solskiven var dækket af månen i Nordjylland.

TV 2|VEJRET opdaterede minut for minut solformørkelsen igennem med gennemstillinger og beretninger fra både Danmark og Færøerne. Du kan genopleve hele live-opdateringen herunder.

Næste totale solformørkelse på kloden er i Indonesien den 9. marts 2016, mens vi i Danmark må vente helt til den 25. maj 2142, hvor den kan ses fra Bornholm.

 

Thomas Mørk og Danny Høgsholt

Thomas Mørk og Danny Høgsholt er meteorologer på TV 2|VEJRET og laver dagligt vejrudsigter til TV 2 og TV 2 NEWS samt giver dig det sidste nye om vejret i Danmark og i udlandet på vejret.tv2.dk.

Typer af solformørkelser

Total solformørkelse
...er, når månen er i stand til at dække for hele solskiven. Herved bliver solens korona synlig.

Partiel solformørkelse
...er, når dele af solens skive er dækket af månen. Dette er den absolut mest almindelige type solformørkelse for et givent sted på kloden.

Ringformet solformørkelse
...er, nĂĄr mĂĄnen stĂĄr relativt fjernt fra jorden og dermed ikke i stand til at dække hele solskiven. Herved kan solen ses som en lysende ring.