Vejr

Se billederne: Imponerende nordlys over Danmark

En stort soludbrud på solen i søndags har sendt flere skyer af ladede partikler mod jorden - og det gav tirsdag aften og nat anledning til noret imponerende nordlys flere steder i Danmark.

Flere steder i landet blev der observeret smukke nordlys tirsdag aften og natten til onsdag, hvor himlen blev farvet både grøn og rød af de mange partikler, som med hastigheder på over 500 kilometer i sekundet strømmede ind mod jordens atmosfære.

Fra store dele af landet - herunder både Nord- og Østjylland, Fyn, Sjælland og Bornholm - er meldinger og billeder af nordlyset strømmet ind til TV 2|VEJRET - og du kan se flere billeder af det imponerende skue i vores galleri her!

Nogle steder i landet blev det potentielle syn dog forstyrret af skyer og sågar og mod nord og vest sågar regn i løbet af natten, men inden da har man altså også her været heldig at se det spektakulære, astronomiske fænomen.

Har du selv taget billeder af nordlyset, så kan du uploade dem direkte til TV 2|VEJRET her

Nordlyset opstod efter en såkaldt 'koronal masseudkastning' fra solplet AR2297 i søndags - og efter et par døgns rejse i rummet ramte de ladede partikler i flere plasmaskyer jorden fra tidligt tirsdag morgen.

Det gav anledning til nordlys - ikke bare i de polare egne men så langt sydpå som til Alperne. Det hører til de sjældnere tilfælde, at nordlyset kan ses så langt sydpå.

Nordlys over Aarhus om aftenen den 17/3 2015
Nordlys over Feggeklit på Morsø om aftenen den 17/3 2015
Nordlys blafrer over Allinge på Bornholm om aftenen den 17/3 2015

Sådan opstår nordlys

Nordlys kan skabes i jordens atmosfære efter kraftige udbrud på solen.

Udbruddene på solen slipper energirige partikler ud i rummet i solvinden, som bevæger sig med 500-1500 kilometer i sekundet væk fra Solen.

Afstanden ud til os på Jorden er ca. 150 millioner kilometer, så det tager partiklerne fra én til små fire dage at nå os.

Udbruddene måles i forskellige kategorier på en skala på henholdsvis A, B, C, M og X, hvor X er det højeste. Kategorierne er et udtryk for effekten af partikelstrømmen - altså hvor megen energi der slipper af sted fra solen pr. sekund.

Når de energirige partikler rammer Jordens magnetfelt, bliver en del af dem indfanget og sendt ned mod den øvre atmosfære

Molekylerne afgiver hurtigt energien igen, og det sker i form af myriader af små lysglimt, som til sammen udgør nordlyset.

I stor højde, fra ca. 500 km og ned til 100 km, udsender oxygenmolekyler primært rødligt lys, der langsomt bliver mere grønligt ned mod 100 km. I omkring 100 kilometers højde bidrager nitrogenmolekyler til et mere blåligt lys.

Jordens magnetfelt modtager konstant partikler fra Solen, men oftest i meget mindre intensiteter end i øjeblikket. Der er således næsten altid nordlys i større eller mindre grad, men det er sjældent så kraftigt og udbredt, at vi kan se det nede på vore breddegrader