Vejr

Se animationen: Sådan vil solformørkelsen se ud i Danmark

Når en solformørkelse fredag den 20. marts kan ses fra Danmark, så venter, der et imponerende skue på himlen, hvor op til 86 % af solskiven vil være dækket af Månen.

På animationen ovenfor kan du se, hvorledes det vil komme til at se ud hen over Danmark, når en partiel solformørkelse om formiddagen den 20. marts kan ses i hele landet - vejret ellers tillader det.

Når formørkelsen kulminerer vil 86 % af solskiven være dækket af Månen i Nordvestjylland, hvor formørkelsen bliver mest udtalt. På Bornholm vil formørkelsen være 77 %, mens den i København vil være 80 %. I animationen ovenfor vises formørkelsen ved 83 %, der svarer til, hvorledes det kommer til at se ud i en linje fra Djursland over Horsens til Esbjerg.

Formørkelsen vil først kunne ses i den vestlige del af landet og begynder kl. 9.40 i Vestjylland og tre minutter senere kl. 9.43 er formørkelsen også begyndt på Bornholm - og den delvise solformørkelse kulminerer kl. 10.47 i Vestjylland og kl. 10.52 på Bornholm. Først mellem 11:57 og 12:02 er formørkelsen helt forbi.

Med 86 % af solskiven dækket af Månen bliver formørkelsen den mest udtalte i Danmark siden den 30. juni 1954, hvor formørkelsen i Nordjylland var 98 %. I august 1999 var formørkelsen op til 85 % i den sydligste del af landet.

For at se den totale solformørkelse skal man ud i Nordatlanten - og den kan ses fra Færøerne og Svalbard, hvor den totale solformørkelse kommer til at vare mere end 2 minutter.