Vejr

Invasion af rumvæsner? Spektakulær solnedgang vækker opsigt i Canada

Et spektakulær solnedgang - eller rettere en spektakulær sky - som sent søndag eftermiddag kunne ses over det sydvestlige Canada har vakt opsigt på de sociale medier.

De nærmest knaldrøde skyer i solnedgangen over Surrey nær Vancouver i British Columbia i det sydvestlige Canada blev søndag nemlig nærmest 'flået' for øjnene af adskillige indbyggere i området, som tog billeder af det spektakulære syn.

Frygtede invasion af rumvæsner

Billederne viser hvordan en del af det af solnedgangen oplyste, røde skydække nærmest falder ned mod jorden - og det er da også præcis det der sker, men selvom der går historier om både en invasion af rumvæsner og jordens begyndende undergang, så har fænomenet en fuldstændig naturlig forklaring.

Skydækket har nemlig bestået af bittesmå vanddråber med en temperatur under frysepunktet. De er stadig flydende men altså underafkølede - præcis som vi ser det, når Danmark en sjælden gang rammes af det farlige vejrfænomen isslag.

Fly skyld i faldende skyer

Et fly er sidenhen fløjet igennem skydækket, og udstødningen fra flyets motorer indeholder en masse små partikler, som de underafkølede vanddråber kan 'sætte' sig på.

Når det sker fryser de små vanddråber til is og falder ud af skyen som iskrystaller - bogstavelig talt mod jorden. Dermed opstår der et hul i skyen - et såkaldt 'fall streak hole' eller 'punch cloud hole' - som over Canada i søndags så ekstra spektakulært ud, eftersom den 'faldende' del af skyen kastede sin skygge op på de ovenliggende rødfarvede skyer, som følger af den lavtstående og nedadgående sol.

Hullet i skyerne kan undertiden også dannes af iskrystaller fra højereliggende skyer, der 'drysser' ned igennem skylaget med underafkølede vanddråber.

Fænomenet er helt normalt, men derfor kan det naturligvis se meget mærkværdigt ud. Det ses undertiden også herhjemme - blandt andet over Vendsyssel så sent som for få uger siden.

#FallstreakHole: http://t.co/Bdqse50Bcn pic.twitter.com/XtV66lvZOJ

— POPSUGAR Tech (@POPSUGARTech)