Vejr

Hvis VM ikke flyttes: Så ekstremt hedt kan det blive i Qatar

Tilbage i 2010 blev Qatar af FIFA tildelt værtsskabet for VM i fodbold i 2022 - en turnering, der normalt spilles i løbet af juni og juli.

Men til forskel fra tidligere verdensmesterskaber placerede man altså VM i 2022 i en ørkenstat - et sted, hvor det bliver nærmest ulidelig varmt i sommermånederne, og dermed blev man bekendtgjort med en problemstilling, som det ikke umiddelbart virker som om, at man havde taget højde for.

Derfor er FIFA nu i gang med finde mulige løsninger på problemet, og alt tyder på, at VM bliver flyttet frem til sent på efteråret eller vinteren.

Men hvis VM i 2022 mod forventning skulle afholdes om sommeren, så ville der vente spillere og tilskuere en hede, man næppe kunne forestille sig ret mange ville bryde sig om.

I animationen ovenfor kan du se, hvordan vejret normalt er i Qatars hovedstad Doha i juli måned.

På en helt almindelig julidag, der på ingen måde kan betegnes som usædvanlig varm, når temperaturen helt op på 41,3 grader. Det er altså langt over de 36,4 grader, som Danmark har oplevet på sin varmeste dag nogensinde målt herhjemme. Det var den 10. august 1975.

Om natten kommer temperaturen gennemsnitligt kun ned på 29,1 grader. Det er altså normalt ligeså varmt om natten som det i Danmark er midt på dagen på en af de varmeste sommerdage igennem en normal sommer.

Samtidig skinner solen nærmest uafbrudt fra morgen til aften og nedbør er ikke noget man ser noget til mellem juni og september.

Men det kan blive endnu varmere i Qatar, og vi skal faktisk kun fire og et halvt år tilbage for at finde den varmeste dag i Qatars vejrhistorie. I Doha måltes den 14. juli 2010 intet mindre end 50,4 grader - og temperaturer over 50 grader har man aldrig målt i eksempelvis Europa og Sydamerika, hvor adskillige tidligere verdensmesterskaber har været afholdt.

Det har man til gengæld i Death Valley i Californien i USA. Her er verdens højeste temperatur på 56,7 grader målt.

Flytter man til gengæld slutrundens tidspunkt til december, så får man mere normale sommertemperaturer - i hvert fald efter danske forhold. I december ligger gennemsnitstemperaturen om dagen i Doha på 24,1 grader.