Uvejr fortsætter over den nordlige del af Italien

Igen i går fortsatte ustadigt vejr over dele af Middelhavsområdet med at give enorme mængder nedbør til områder i den nordlige del af Italien.

Det usædvanligt våde vejr skyldes et lavtryk der er dannet i Genova-bugten på grænsen mellem køligere luft mod vest, og lunere luft mod øst.

Desuden er nedbøren blevet forstærket når den er tvunget op over den bjergrige Middelhavskyst. Når luften tvinges til vejrs 'vrides' fugten ud af luften, og det falder som store mængder regn.

Mest nedbør er der faldet i netop Genova, hvor der i løbet af 24 timer mellem fredag og lørdag faldt hele 140 mm regn.

Heraf faldt 124 mm på blot 6 timer - en intensitet der er over 5 gange så høj som definitionen på 'kraftig regn' i Danmark. Når man taler om 'kraftig regn' skal der falde mindst 24 mm på 6 timer, så der er faldet 100 mm mere i samme tidsinterval i den italienske by.

Også i byen Vigevano i Norditalien er der omfattende oversvømmelser, efter at floden Ticino gik over sine bredder her i weekenden.

Det er ikke mere end 10 dage siden at der faldt ufattelige 700 mm regn på to døgn i Norditalien, ligesom der den 10. oktober faldt 460 mm på ét døgn nær Genova. Den dag faldt der dog 'kun' 180 mm i selve byen.

De kommende dage fortsætter det meget ustadige vejr, og især i morgen - mandag - kan der komme store mængder regn over de i forvejen hårdt ramte områder.