Vejr

Ekstrem regn oversvømmer Italien: 700 mm på to døgn!

Det er et regnvejr af historiske dimensioner, som de seneste par døgn har ramt først det sydøstlige Frankrig og siden det nordlige Italien.

Især i det nordøstlige Italien har man siden tirsdag fået helt ekstreme mængder regn - mængder, der er langt højere end man normalt ser det i forbindelse med tropiske orkaner.

Det er et lavtryk over Middelhavet, som har sendt varme, sydlige vinde op igennem Adriaterhavet, hvor luften har kunnet samle store mængder fugt op. Ved mødet med Alperne er luften blevet tvunget til vejrs og nærmest blevet vredet som en klud - og det er gået hårdt ud over de italienske alper.

Mest regn har man fået ved stationen Malga Valine i det nordøstlige Italien nordvest for Udine, hvor der i løbet af to døgn er kommet intet mindre end 700 mm regn! Det svarer til den mængde nedbør, der normalt falder i Danmark på et helt år (712 mm).

Heraf faldt de 41,8 mm i løbet af blot én time onsdag middag. Det svarer til uafbrudt skybrud i en time.

KRAFTIG REGN OG SKYBRUD

Kraftig regn:Når der falder over 24 mm regn på seks timer

Skybrud:Når der falder 15 mm regn på 30 minutter.

Under et skybrud og ved kraftig regn er der risiko for:

  • Oversvømmelse af lavtliggende områder
  • Oversvømmelse af kældre
  • Vand på kørebaner og i viadukter (aquaplaning)
  • Nedsat sigtbarhed

Det er dog ikke kun i den nordøstlige del af støvelandet, at regnen er væltet ned. Også i Toscana på den italienske vestkyst, hvor ovenstående billeder er fra, har man fået mere end 180 mm regn på blot tre timer, hvilket også her har skabt massive oversvømmelser.