Vejr

Amerikanske meteorologer: Danmark får en varm og tør sommer

Der er al mulig grund til at have fyldt skabet op med kortærmede skjorter og korte bukser de kommende måneder, hvis man skal tro de amerikanske meteorologer fra det anerkendte Accuweather.com.

De forventer nemlig en varm og tør sommer - ikke kun i Danmark men i store dele af Europa. Det beretter en langtidsprognose, som blev udgivet torsdag formiddag. Især august ser meget varm ud - og kan komme til at ligne den august, vi havde tilbage i 2002. Den næstvarmeste august i dansk vejrhistorie.

Mens stort set hele Europa med undtagelse af alpe-området og den centrale del af Middelhavet kan se frem til en sommer med temperaturer over det normale, så er især Den Skandinaviske Halvø og Finland udsat for flere hedebølger med temperaturer som sjældent er set i længere perioder i den del af Europa.

Samtidig vil hele den østlige del af Europa se frem til en tør sommer, og det vil angiveligt også smitte af på Danmark med mindre nedbør end i en normal sommer. Til gengæld vil alpe-landene se en vådere sommer end vanligt.

Mindre nedbør betyder dog ikke nødvendigvis, at vi undgår skybrud og gener med voldsomme regnskyl i Danmark. Specielt i varme og solrige somre har nedbøren det med at komme kortvarigt og intenst, og det kan muligvis også i højere grad blive realiteten i denne sommer.

Med Accuweather.com's sommerprognose tyder det på, at et højtryk i lange perioder vil ligge over det nordøstlige Europa, og sikre Nord- og Østeuropa og til dels også Danmark varme og tørre sydøstlige vinde, mens lavtryk vil husere over Middelhavet. En sommerferie i eksempelvis Italien kunne derfor - måske - ende som en halvvåd og kølig fornøjelse.

Accuweather.com's sommerprognose er i nogenlunde tråd med selvsamme fra DMI, som spår en sommer med lidt mindre nedbør og varmere vejr end i en gennemsnitlig sommer.