Vejr

Her er marathonløbernes bedste og værste vejr

Hvis der er noget, som kan have afgørende betydning for både resultatet og oplevelsen når man løber - og i særdeleshed et marathonløb - så er det vejret.

Det der for nogle er godt vejr, kan for andre være det absolut værste. Men man kommer ikke uden om at kulde, blæst og varme er noget, der kan være en prøvelse for selv den mest erfarne marathonløber.

Vi har på TV 2 VEJRET spurgt en række danskere, der enten har løbet rigtig mange, vundet mange eller beskæftiget sig meget med marathonløb - om hvad deres bedste og værste vejr er, at løbe marathon i.

Anders Munch Madsener med 582 marathonløb den dansker, der har løbet flest.

Bedste marathonvejr:Det bedste marathon vejr, er for mig, 16 -- 18 graders varme, solskin og ingen vind. Det betyder, at man bare skal have korte tights og singlet på, så føler man sig godt tilpas.

Værste marathonvejr:Det værste marathon vejr er stærk blæst, især sammen med regn. Kulde ned til minus 6--8 grader er ikke noget problem, det er kun et spørgsmål om rigtig beklædning.

Det koldeste marathon for mig, var i Trollhättän, her var det minus 22 grader. Det gør ondt i lungerne. Det varmeste marathon for mig, var på den kinesiske mur, her var der cirka 35 grader og stærk sol.

Anders Munch Madsen løber i år sit 22. Copenhagen Marathon.

Martin Parkhøivandt Nykredit Copenhagen Marathon i 2012 i tiden 2t:24m:49s

Værste marathonvejr:Det værste vejr at løbe marathon i er helt klart, når det blæser meget. Der er en god tommelfingerregel der siger, at man kun vinder ca halvdelen af det i medvinden, som man taber i modvinden. Så meget vind er klart en ulempe og betyder langsommere tider.

Bedste marathonvejr:Hvis jeg skal gå efter at løbe hurtigt, så er mit yndlings marathonvejr helt vindstille og 14--16 grader varmt. Men omvendt i CPH Marathon sidste år, var det op til 25 grader, hvilket viste sig til at være til min fordel, da en del af mine konkurrenter dehydrerede. Det betød jeg endte med at vinde hele løbet, så det er nu også en slags favorit vejr for mig.

Martin Parkhøis bedste marathontid er 2t:20m:29s sat i Frankfurt i 2010. Han deltager ikke i København i 2014.

Mogens Pedersener med sine 488 marathonløb den dansker med fjerdeflest marathonløb bag sig.

Værste marathonvejr:

Kulde og regn i kombination. Regn i en rimelig temperatur gør ikke så meget, men selvfølgelig bliver man træt af det. Mange gange er det jo bare til man er i gang, for det ser altid så koldt og trælst ud, når man står inde i varmen og kikker ud på det. Der findes jo ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning.

Bedste marathonvejr:

Vindstille, 15 -- 18 grader og sol fra en skyfri himmel. Men kan nu sagtens klare at løbe i lidt varmere temperaturer, men hvis den kommer ret meget over 25 grader, bliver det hårdt. Så er det man skal til at passe på med væskeindtaget. Det værste med temperaturen er, hvis der kommer et pludseligt skifte. Har der været tid til at vende sig til varmen, er det meget nemmere at klare.

Mogens Pedersen løber ikke i København i år.

Tor Rønnower ud over at have løbet 277 marathonløb også forfatter til den populære løbebog "Elsk at løbe".

Bedste marathonvejr:Det bedste maratonvejr var nok i Amsterdam den 16. oktober 2011, en perfekt efterårsdag til løb, koldt fra morgenstunden med høj blå himmel og måske op til 10--12 grader midt på dagen og vindstille. Det var i øvrigt denne dag, jeg løb min hidtil bedste tid for mine i alt 265 maratonløb. Jeg har oplevet lignende vejr ved andre løb, og det er de anførte forhold, jeg betragter som optimale.

Værste marathonvejr:Der er til gengæld flere varianter af "værste vejr". Generelt er det for mig 1.91 høj nok værst, når det blæser meget (alt andet lige). Det tærer enormt på kræfterne, på koncentrationen og i sidste ende humøret. Blæst kombineret med frostgrader gør det rigtigt hårdt - og potentielt farligt - at løbe. Det har jeg prøvet flere gange ved Kalundborg Vintermarathon, et løb, jeg upåagtet holder meget af.

Masser af regn er heller ikke sagen, f.eks. regnede det sidst afholdte Århus Marathon 16 juni 2007 totalt væk, det var den dag, man så folk padle rundt i deres huse i Greve. Men mest ekstremt står nok Chicago Marathon 2007, hvor der blev løbet i 30 graders varme og 100 % luftfugtighed. Folk faldt om i klynger, og løbet blev officielt suspenderet. Jeg selv blev beordret af Politiet til at GÅ i mål fra km 34. Man siger ikke nej til de store mørke betjente...

Tor Rønnow er også kendt for at fotodokumentere alle sine marathonløb - og så er han arrangør af Løbemagasinet Rudersdal Marathon. Han løber Copenhagen Marathon for 10. gang.

Jerk W. Langerer læge og foredragsholder - og har løbet 280 marathonløb.

Værste marathonvejr:

Massiv varme pga. dehydrering, da jeg er fysisk stor (jo større man er, desto nemmere dehydrerer man). Blev i Stockholm 2004 svimmel og dårlig ved 37 km, klassisk dehydrering. En sygeplejerske i depotet målte mit meget lave blodtryk, jeg blev lagt ned på fortovet, fik opsat et væskedrop, og væskeflasken blev klistret fast på et butiksvindue med tape. Må have været en fantastisk syn. Sygeplejersken genkendte mig: "Er du ikke den læge, der altid fortæller om, hvor sundt motion er?"...."Øh, jo...".

Bedste marathonvejr:Regn uden blæst. Los Angeles marathon 2011, det styyyyrtregnende under løbet - helt ekstremt og vist rekord siden 1943. Men jeg havde det som en fisk i vandet, tabte pga. regnen ikke væske undervejs, disponerede løbet fuldstændig korrekt, og havde kræfter til at sætte fuld speed de sidste miles. Overhalede ca. 1.400 løbere på de sidste 6 km.

Så regnvejr kan være strålende løbevejr, hvis bare det ikke blæser.

Jerk W. Langer arrangerer også sit eget marathonløb Skodsborg Marathon, der løbes flere gange om året. Bliver Jerk Langer en lille skade kvit, så løber han selvfølgelig med i Copenhagen Marathon.

Birgitte Munch Nielsener med sine 352 marathonløb en af de kvinder i Danmark, der har løbet flest marathonløb. Birgitte har med sin far Anders Munch Madsen løbet mere end 200 marathonløb - sammen.

Bedste marathonvejr:Det er solskin, vindstille og cirka 20 grader. Men - jeg syntes også det er en god oplevelse, når himmel og hav står i et --og man bliver blæst fuldstændigt igennem. Det kræver bare det rigtige tøj, mens man løber - og et varmt bad efter løbet.

Når sneen daler og ligger helt nyfaldet, så er der en speciel lyd for hvert skridt man løber...

Værste marathonvejr:Det er lyn og torden lige over hovedet på en - eller pludselig varme, så kroppen ikke når at vænne sig til temperaturen som for eksempel ved Copenhagen Marathon sidste år.

Michael Marinellier Nykredits officielle løbeblogger på blandt andet Nykredit Copenhagen Marathon.

Bedste marathonvejr:

Sol og +20 grader med næsten ingen vind. Det er ikke et vejr, hvor jeg kan sætte personlig rekord, men det giver en følelse af at vinde over de 42,2 km, da det virkelig er ekstremt krævende vejr. Paradoksalt nok kan dette også være det værste vejr, hvis jeg laver fejl i væskematematikken. I 2012 var jeg i superform, og jeg løb efter 3:40, men lavede netop denne fejlberegning. Ved 32 km stoppede de frivillige ved væskedepotet mig, da de sagde jeg virkede fuld (usammenhængende og problemer med balancen) og fejlberegningen kostede mig 20 min. samt 7 timer uden at kunne tisse bagefter.

Men til Nykredit Copenhagen Marathon sidste år, lykkedes det mig at løbe 3:39 - og der var vejret både lidt køligt og meget regnfuldt. Så nu er jeg kommet i tvivl om mit favoritvejr.

Værste marathonvejr:

Jeg hader bare blæst og styrtegn, men mest blæsten. Støvregn er blevet min nye ven efter sidste år. Det værste ved regnvejr er, at der langs ruten er færre tilskuere og dermed stemning. Nu er jeg blevet mere erfaren og kan faktisk lide både sol, 10-20 grader samt let regn! Men blæsten bliver ALDRIG min ven.

Alle der løber deres første maraton har fortjent deres favoritvejr!

Værste marathonvejr:Michael Marinelli har løbet 7 marathonløb, og hans bedste tid er 3t:39m.