Vejr

Færøerne i skudlinjen: To storme på ét døgn

Indenfor det næste døgn vil hele to storme lægge vejen forbi de forblæste Atlanterhavsøer.

Det første stormlavtryk bevæger sig fra sydvest mod nordøst forbi Færøerne i aften og giver sidst på aftenen en overgang stærk storm eller sågar orkan fra nordvest.

Allerede i morgen aften er den 'gal' igen. Denne gang vil et endnu kraftigere lavtryk tage samme tur fra sydvest mod nordøst og hvis de nuværende prognoser holder stik, så kan Færøerne ende med at blive ramt af en regulær orkan.

Lavtrykket forventes at kunne give middelvinde på 35-37 m/s og vindstød der sandsynligvis kan nå over 45 m/s.

Årsagen til de kraftige lavtryk skal findes i de store temperaturforskelle der i øjeblikket hersker over den vestlige del af Nordatlanten.

Jo større temperaturkontraster der forefindes, jo kraftigere kan lavtrykkene udvikles, og de følger med højdestrømningen mod nordøst - denne gang lige forbi Færøerne, der også ligger meget udsat grundet deres beliggendenhed, fuldstændig omkranset af vand.

Selvom det er meget kraftige blæsevejr der ser ud til ramme Færøerne, er man vant til voldsom blæst. Både i marts 1997 og i januar 1999 blev der målt middelvinde på 50 m/s og i 1997 endda vindstød på ekstreme 66,9 m/s.