Vejr

Storm ramte Norge og Sverige: 'Ivar' kunne næsten matche 'Bodil'

Mindst 50.000 husstande er uden strøm og et større oprydningsarbejde er i gang efter at stormen 'Ivar' torsdag eftermiddag og aften drog ind over den centrale del af Norge og Sverige.

Stormen varede blot få timer men gav særdeles voldsomme vinde, dér hvor den ramte. Det var navnlig Trøndelag i Norge og Jämtlands Län og Västernorrlands Län i Sverige som blev ramt af uvejret.

Ved Ona på øen Lærvika ud for Norges kyst måltes vindstød på op til 43 m/s meddeler Meteorologisk Institutt.

I Sverige var det Blåhammeren, som løb med de højeste vindhastigheder torsdag aften. Her måltes middelvinde på 34 m/s og vindstød på 46 m/s. Orkan begynder ved 32,5 m/s.

I Danmark måltes ved Thorsminde under 'Bodil' 36,6 m/s i middelvinden og 44,2 m/s i vindstødene. Dermed kan 'Ivar' og 'Bodil' sammenlignes på styrke, men 'Bodil' var en langt længerevarende storm end det, som nordmænd og svenskere var igennem i går.

Stormen var dog voldsom nok til helt at lukke Trondheims Lufthavn, Værnes, torsdag aften, hvis startbane nærmest ligger som en 'mole' ud i Trondheims-fjorden, hvor der ovenikøbet var bølger på op mod tre meters højde.

I de kommende dage er det Færøernes tur til i to omgange at blive ramt af storm eller endda orkan.