Vejr

Historisk stormflod: Her satte højvandet rekorder

Stormfloden, som fredag ramte den nordlige del af Sjælland kommer til at gå over i historiebøgerne, som en af de værste der nogensinde har ramt Danmark.

De steder, hvor stormfloden var værst slog den rekorder på stribe, og de såkaldte 100-års hændelser blev overgået med flere længder.

Den voldsomme stormflod, som gav en vandstand helt op til 2 meter kom efter stormen Bodil fra nordvest pressede vand fra den nordlige del af Nordsøen ind gennem Skagerrak og videre ned gennem Kattegat, hvor Sjælland virkede som en barriere i vandets forsøg på, at komme videre mod syd.

Derved kom der et enormt vandpres på Sjællands Nordkyst, ligesom enorme mængder vand blev presset ned gennem Øresund og så var der Isefjordens munding mellem Rørvig og Hundested, hvor vandet med stor kraft blev presset ned i bunden af Isefjorden og ind i Roskilde Fjord. I alle disse områder havde man rekordhøje vandstande.

Vandet nåede fredag allerede i morgentimerne rekordniveauer langs Kattegats og Øresunds kyster, mens højvandet først kulminerede om eftermiddagen og til aften - og i Roskilde Fjord først ved midnatstid.

Det første sted, der blev ramt af rekordhøjvandet var Sjællands Nordkyst, hvor man ved Hornbæk hele dagen havde rekordhøj vandstand.

I Hornbæk kulminerede højvandet kl. 18.00, da der blev målt en vandstand på 1,96 meter, der er langt over både den tidligere rekord fra den 1. januar 1922 på 1,73 meter og den såkaldte 100-års hændelse på 1,69 meter.

Næste sted vandet gik over tidligere rekordniveau var i Københavns Havn. Her slog man den gamle rekord fra den 21. december 1921 på 1,52 meter med hele 17 centimeter.

Da vandstanden kulminerede kl. 19.20 blev der målt 1,69 meter, der ligeledes var betragetligt over 100-års hændelsen på 1,50 meter.

Efter vandstanden hele dagen havde været rekordhøj langs Sjællands Nordkyst og ned gennem Øresund begyndte vandet i eftermiddagstimerne at stige i Isefjorden og senere i Roskilde Fjord.

I Holbæk - ved Holbæk Fjord - i bunden af Isefjorden kulminerede højvandet kl. 16.30, da der blev målt hele 1,94 meter.

Dermed slog man rekorden fra den 20. november 1973, der indtil fredag lød på 1,73 meter, ligesom 100-års hændelsen blev overgået med 15 cm.

I Roskilde kulminerede vandstanden med helt ekstreme 2,06 meter, som får både 100-års hændelsen og rekorden til at være vand ved siden af.

Rekorden, der dog kun bygger på data fra 1992, lød på 1,36 meter - og blev målt den 6. februar 1992, mens 100-års hændelsen er på 1,53 meter.

Der er i Roskilde således antageligt tale om en hændelse, som man kun ser hvert 200. eller måske hvert 300. år - og i alle tilfælde må den betegnes som værende af historiske dimensioner.

Det ekstreme højvande på Sjælland overgår således alle øvrige registrede vandstande - og dermed også stormfloden den 1. november 2006.