Vejr

TV 2|VEJRET fulgte stormen Bodil - time for time

Et stormlavtryk er i torsdagen løb passeret nord om Danmark og har givet storm med vindstød af orkanstyrke hen over dele af landet.

Torsdag aften er vinden drejet mod nordvest og den langvarige storm 'Bodil' er fortsat med uformindsket styrke, mens vandet er begyndt at blive presset ned i Øresund og Roskilde Fjord.

Her nåede vandstanden rekordhøjder fredag.

Her på TV 2|VEJRET har vi hele torsdagen og fredagen løbende fulgt stormen LIVE, time for time og fulgt op på vejrudviklingen - og herunder kan du gense og genopleve storme Bodil - time for time.

NY HØJVANDSBØLGE RAMMER SJÆLLAND

Kl. 15.54

En ny højvandbølge giver her fredag eftermiddag atter rekordhøje vandstande langs Sjællands Nordkyst, ned gennem Øresund og i Roskilde Fjord og Isefjorden.

I Roskilde er vandet steget til 1,64 meter, som er ny rekord der, mens Holbæk med 1,91 meter også sætter ny vandstandsrekord.

I Roskilde kan vandstanden stige frem til i aften, hvoir vandstanden kan nærme sig 1,80 meter.

VAREDE I MERE END ET DØGN

Kl. 14.23

De sidste middelvinde af stormstyrke ser ud til at være forbi for denne gang, og når vi gør vinden op, så viser det sig, at der er gået over et døgn fra første til sidste gang middelvinden nåede stormstyrke.

Første gang var kl. 11.50, da Hanstholm i Nordvestjylland meldte om storm (>24,5 m/s) -- og vi skulle helt frem til fredag over middag før den sidste melding om storm kom. Det var da Nakkehoved Fyr ved Gilleleje kl. 12.20 meldte 25 m/s.

Dermed gik der 24,5 timer fra den første melding om storm kom til man et eller andet sted for sidste gang kunne se vindmåleren vise middelvind af stormstyrke.

MINDER NOGLE STEDER OM SNESTORM

Kl. 12.33

Stormlavtrykket, der i det seneste døgn har givet storm med vindstød af orkanstyrke har også sendt kold luft ned over landet fra nordvest.

Det gav i nat sne flere steder - men her i løbet af fredagen har man fortsat haft kraftige byger forbi i dele af landet, som har været både med sne og slud.

I den sydlige og sydvestlige del af landet har der i forbindelse med bygerne været kraftige vindstød - og da de er passeret forbi har det nærmest mest mindet om en hel lille snestorm.

Bygerne vil resten af dagen fortsat kunne komme i de sydligste egne.

VANDET FOSSER IND I ISEFJORDEN

Kl. 12.15

Det voldsomme vindpres får nu vandet fra Kattegat til at stuves op i Isefjorden og i Roskilde Fjord, hvor vandstanden nu når rekordhøjder.

I Holbæk meldes om en vandstand på 1,88 meter, som er 15 cm over rekorden fra 1973.

Vandstanden i både Isefjorden og Roskilde Fjord ventes at stige yderligere og kan ifølge prognoserne nå helt op over 2 meter i løbet af aftenen.

DET ER HELT VILDT LANGS SJÆLLANDS NORDKYST

Kl. 10.09

Meterhøje bølger står ind fra Kattegat, mens vandstanden fortsætter med at stige til et helt ekstremt rekordniveau langs Sjællands Nordkyst.

I Hornbæk er vandstanden nu 1,90 meter, som er ny rekord. Den tidligere fra 1922 lød på 1,73 meter.

Der er meldinger om omfattende oversvømmelser i havnene i både Gilleleje og Hornbæk.

Også i Københavns Havn har højvandet med 1,59 meter sat ny rekord.

VANDSTAND NÅR REKORDHØJDE I NORDSJÆLLAND

Kl. 08.52

Vandstanden stiger nu dramatisk i de indre danske farvande, og i Hornbæk i Nordsjælland er vandstanden foreløbigt toppet med 1,82 meter, der er ny rekord.

Dermed slår man der en 89 år gammel rekord fra januar 1922, der indtil kl. 8.10 fredag morgen lød på 1,73 meter.

Det er ikke kun langs Sjællands Nordkyst vandet stiger. I København er man med 1,45 meter oppe over en 50-års-begivenhed og oversvømmelser truer havneområderne, ligesom Vandstanden i Isefjorden og Roskilde Fjord er over 1 meter. Også på Nordfyn og ned gennem Storebælt stiger vandet hurtigt lige nu.

DET FØLES SOM -15 GRADER

Kl. 08.09

Det fortsat blæsende vejr med kuling eller stedvis storm kombineret med temperaturer på mellem 1 og 5 graders varme får det til at føles isnende koldt.

Lige nu blæser det fx. med 25 m/s ved Gilleleje i Nordsjælland, mens temperaturen er 3,6 grader.

Det svarer ifølge det såkaldte windchill-index til, at det føles som var temperaturen i helt stille vejr -15 grader.

EKSTREMT HØJVANDE KAN RAMME DANMARK

Kl. 07.18

Vandstandsprognoserne viser nu, at nordvestenstormen er ved at presse så meget vand ned gennem Kattegat, at vandstanden i løbet af dagen kan blive så høj, at man flere steder langs kysterne på Sjælland og Fyn har risiko for oversvømmelser.

Værst ser det ud i Roskilde Fjord og i Isefjorden. I Roskilde ventes i aften en vandstand på 2,32 meter. Rekorden i Roskilde fra 1999 er på 1,44 meter.

Oversvømmelserne kan ramme Øresund, Nordsjælland, Storebæltsområdet og Nordfyn samt alle tilhørende fjordområder.

DET STORMER FORTSAT

Kl. 06.35

Danmark er fredag morgen stået op til fortsat blæsende vejr. Flere steder blæser det med vindstød af stormstyrke - og nogle steder er der endda endnu middelvinde af storm.

Det ved Gilleje i Nordsjælland, der har 25 m/s, mens Rømø i Vadehavet ligeledes har storm med 25 m/s.

NU ER STORMEN EN SNESTORM

Kl. 21.12

Iskold luft er trukket ned over Danmark på 'bagsiden' af det stormlavtryk, som i dag har bevæget sig lige nord om Danmark. Det giver flere steder i landet sne, som falder i forbindelse med de byger, som er dannet i den kolde luft hen over Nordsøen.

Bygerne falder fortrinsvis i en linje fra syd for Limfjordsmundingen i nordvest over Østjylland til Storebælt, og resten af natten kan der fortsat komme sne flere steder i landet ved temperaturer lige omkring frysepunktet.

SÅ MEGET HAR DET BLÆST

Kl. 19.48

Et kraftigt stormlavtryk giver fortsat storm med vindstød af orkanstyrke flere steder i landet. De absolut højeste vindhastigheder er dog alle at finde i langs kysterne - og de fleste af dem i Jylland.

Herunder følger de fem højeste middelvindshastigheder og vindstød.

Middelvind

 • Torsminde: 37 m/s (orkan)
 • Thyborøn: 32 m/s (stærk storm)
 • Gniben på Sjællands Odde: 32 m/s (stærk storm)
 • Drogden i Øresund: 31 m/s (stærk storm)
 • Hirtshals: 29 m/s (stærk storm)

Vindstød

 • Torsminde: 44 m/s (orkan)
 • Thyborøn: 42 m/s (orkan)
 • Blåvandshuk: 42 m/s (orkan)
 • Gniben på Sjællands Odde: 42 m/s (orkan)
 • Røsnæs: 41 m/s (orkan)

SÅ ER STORMEN VED AT RAMME SJÆLLAND

Kl. 18.27

Det kraftige vindfelt, som torsdag eftermiddag har ramt store dele af Jylland med vindstød af orkanstyrke er nu på vej ned over Kattegat med kurs mod Sjælland, hvor vinden nu for alvor er begyndt at tiltage.

I Nordvestsjælland blæser det ved kysterne med stormstyrke. Det samme gør det ned gennem Øresund, mens det inde over land kun er de kraftigste vindstød, der enndu lige er oppe at røre ved de 25 m/s.

I Københavns Lufthavn blæser det her 18.20 med 20 m/s, mens vindstødene er oppe på 29 m/s, der er stærk storm.

Det blæsende vejr med storm ved kysterne og storm i vindstødene ind eover land fortsætter retsten af aftenen og i nat.

STORMEN - NU OGSÅ MED SNE OG SLUD

Kl. 18.05

Nu er det ikke kun stormen, som kan komme til at volde problemer resten af aftenen og natten. Sne, slud og risikoen for glatte veje kan også komme til at genere.

I første omgang er det slud og risikoen for glatte veje, som stormen fører med sig efter iskold luft fra nordvest er begyndt at blæse ind over Danmark.

Her kl. 17.50 melder Billund om slud i bygerne - mens temperaturen er faldet til 3 grader.

I aften og i nat kan der komme sne og sludbyger flere steder, ligesom vejbanetemperaturen mellem bygerne kan falde til under frysepunktet - hvilket kan give isglatte veje.

NY PROGNOSE: STORMEN FORTSÆTTER HELE NATTEN

Kl. 17.18

Den storm, der har ramt Danmark, vil fortsætte resten af aftenen og natten - og er nu på vej til Sjælland. Det viser nye prognoser, som netop er kommet ind.

Ifølge dem, så vil det område med storm og vindstød af orkanstyrke, der lige nu ligger over store dele af Jylland i aften ramme Kattegat-området og Nordsjælland - og herfra fortsætte ned gennem Øresund og til Bornholm.

Dermed er det ikke slut. I løbet af natten vil endnu et kraftigt vindfelt fra Nordsøen bevæge sig ind til Jyllands Vestkyst og fredag morgen give op til storm og vindstød af orkanstyrke hen over den sydvestlige og sydlige del af landet.

Først fredag aften er det slut med vindstød af stormstyrke. Til den tid vil stormen have varet i mere end halvandet døgn.

JYLLAND RAMMES LIGE NU AF KRAFTIGE ORKANSTØD

Kl. 16.54

Det er ikke kun ude langs Jyllands Vestkyst det for alvor blæser. Meget kraftige vindstød af orkanstyrke har ramt langt ind i Jylland, hvor de optræder i forbindelse med de kraftige byger, som netop nu er på vej ind over landet fra vest.

Langs Vestkysten meldes der overalt om 35-40 m/s i stødene, og selv inde i Borris har man haft ekstreme 40 m/s, i Karup har man netop nu vindstød på helt usædvanlige 36 m/s, mens Mejrup nær Holstebro har haft vindstød på 35 m/s.

Den voldsomme blæst fortsætter i Jylland og breder sig herfra til resten af landet.

STORMEN ER NU EN ORKAN

Kl. 16.54

Klokken 16.10 meldte Torsminde om 37 m/s i middelvinden, og dermed er stormen nu en orkan. Græsnen for orkan går ved 32,6 m/s, og det er en vindhastighed, som er langt overskredet ved Torsminde.

Samtidig blev der registreret vindstød på hele 44 m/s. Begge dele er dagens foreløbigt højeste vindhastigheder.

TORSMINDE HAR NU HELT EKSTREME VINDSTØD

Kl. 16.06

I Torsminde i vestjylland fortsætter vinden med at tiltage, så der nu meldes om vindstød på hele 42 m/s.

Grænsen for orkan går ved 32,6 m/s, og den er med 31 m/s ved at være nået i middelvinden i havnebyen ud til Vesterhavet.

STORMEN TOPPER LIGE NU I VESTJYLLAND

Kl. 15.52

Med middelvinde af stærk storm og vindstød et godt stykke over grænsen for orkan, så er stormen lige nu ved at toppe i Vestjylland.

Mest blæser det lige nu i Torsminde med 29 m/s i middelvinden, mens vindstødene længere mod syd ved Blåvandshuk har været oppe på 38 m/s.

Grænsen for storm går ved 24,5 m/s, grænsen for stærk storm ved 28,5 m/s, mens orkan begynder ved 32,6 m/s.

Fra Vestjylland breder stormen sig i de seneste eftermiddagstimer og i løbet aftenen mod øst til resten af landet.

GIFTIG HALE RAMMER VESTJYLLAND LIGE NU

Kl. 15.21

Lavtrykkets berygtede giftige hale er netop nu på vej fra Nordsøen og frem mod Jyllands Vestkyst med kraftige vindstød.

Ved vindmølleparken Horns Rev B meldes om vindstød på 45 m/s, mens man inde over land har 36 m/s i vindstødene ved Blåvandhuk, mens Torsminde har 36 m/s.

Det er langt over grænsen for orkan, som går ved 32,6 m/s.

Dette kraftige vindfelt bevæger sig i løbet af eftermiddagen videre ind over resten af landet, og det er det, der er den voldsomste del af stormen.

STORMFLOD TRUER ESBJERG HAVN

Kl. 15.04

Blæsten presser vandet ind mod Jyllands Vestkyst - og Vadehavet i særdeleshed, og det har i Esbjerg fået vandstanden til at stige til nær 3 meter, som er netop den højde kajkanten er i.

Billedet nedenfor viser, at vandet er oppe over kajkanten, og med udsigt til, at vandet endnu kan stige 10 cm inden højvandet kl. 16, så kan den forhøjede vandstand føre til oversvømmelser af havneområdet.

BAROMETERET STÅR NU PÅ STORM

Kl. 14.41

Stormlavtrykket har nu bevæget sig ind over Norge, hvor det ligger hen over De Norske Fjelde med et centertryk på omkring 965 hPa.

Det har i Danmark fået lufttrykket til at styrtdykke i en grad, så barometrene rundt om i landet nu står på 'Storm'.

Klokken 13 kunne man i Aalborg melde om 981,3 hPa - og her var lufttrykket inden for de foregående tre timer faldet med 13,0 hPa. Når trykket falder med 10 hPa på tre timer taler man i meteorologiske kredse om, at det er 'noget', der kan give storm.

Siden da er lufttrykket ved aalborg faldet yderligere til 974,5 hPa, mens landets indtil videre lavetes lufttryk i dag er at finde i Skagen lige nu med 972,3 hPa.

TORDENVEJR I SYDVESTJYLLAND

Kl. 14.24

Stormen kommer nu ikke blot med kraftig blæst - men også med torden.

Da koldfronten først på eftermiddagen nåede Jyllands Vestkyst var den i Sydvestjylland ganske markant, og nær Esbjerg blev der registreret lynnedslag.

Det er ikke det eneste, der kan ske når koldfronten er passeret. Herefter følger nemlig kold polarluft, der i de kommende timer kan give slud- og snebyger.

NORDJYLLAND PÅ VEJ I LÆ FOR STORMEN

Kl. 14.07

Mens stormen raser i Vestjylland, så er den nordlige del af Jylland på vej til et par timer med roligere vindforhold.

Efter koldfronten er passeret, så vil den nordlige del af Jylland blot få en jævn til hård vind, mens et meget kraftigt vindfelt vil ramme fra Ringkøbing Fjord og sydover.

I Nordvestjylland fik man tydleigt den bratte overgang fra storm til roligere vejr at mærke i Hanstholm og Silstrup ved Thisted. I Hanstholm gik vinden fra 26 m/s til 15 m/s på 20 minutter, mens man i Silstrup brugte 10 minutter på at få vinden ned fra 19 til 13 m/s.

Man skal dog ikke gå ud at hænge julepynten op igen - for sidst på eftermiddagen tiltager vinden atter til stormende kuling eller storm med kraftigere vindstød.

STORMEN HAR FAT I VESTJYLLAND

Kl. 13.54

Stormen har nu for alvor ramt Jyllands Vestkyst, hvor der flere steder meldes om storm med vindstød af orkanstyrke. Det er sket i forbindelse med stormlavtrykkets koldfront, som nu er ved at passere.

Mest har det blæst ved Blåvandshuk, hvor man har haft 27 m/s i middelvinden, mens Torsminde har haft det højeste vindstød med 35 m/s.

Højeste middelvind

 • Blåvandshuk: 27 m/s
 • Hanstholm: 26 m/s
 • Torsminde: 26 m/s

Højeste vindstød

 • Torsminde: 35 m/s
 • Blåvandhuk: 34 m/s
 • Hanstholm: 33 m/s
 • Grænsen for storm går ved 24,5 m/s, mens grænsen for orkan går ved 32,6 m/s.

GIFTIG HALE GIVER ORKAN NORDSØEN

Kl. 13.26

På vestsiden af orkanlavtrykket er der nu dannet en bagudbøjet front, hvor der er meget kraftige vindstød kombineret med sne og slud-byger.

Det er det område, der betegnes som stormlavtrykkets giftige hale, og hvor vejret er voldsomst. Det har netop nu kurs ned mod Jyllands Vestkyst - og ligger lige nu vest og sydvest for Norge.

Her passerer den giftige hale forbi boreplatformene i den nordlige del af Nordsøen, der melder om orkan.

Ved Miller er der 37 m/s, ved Sleipner er der 38 m/s med vindstød på 46 m/s. Grænsen for orkan går ved 32,6 m/s. begge steder meldes om slud, mens der længere mod nord ved boreplatformen Bruce vest for Bergen meldes om sne og +1 grader.

Den giftige hale ventes at ramme Vestjylland mellem kl. 15 og 16 i eftermiddag!

JYLLAND RAMMES NU AF FØRSTE STORMBØLGE

Kl. 12.48

Det er lige nu især Jylland, der er ved at blive ramt af det første af tre kraftige vindfelter, som skal passere Danmark inden for det kommende døgn.

Det sker på forsiden af en koldfront, der er på vej ned Gennem Nordsøen netop nu og giver stormende kuling til til storm med vindstød op til orkanstyrke langs Jyllands Vestkyst.

Længere inde over land blæser en hård kuling, og i den indre del af Sønderjylland meldes der i Skrydstrup om storm i vindstødene.

Den første stormbølge breder sig især ind over den sydvestlige del af landet - og videre til Østersøen, mens næste bølge efter koldfronten i eftermiddag rammer hele landet. Det sker når lavtrykkets bagudbøjede front - også kendt som lavtrykkets giftige hale - når os.

VINDSTØD AF ORKANSTYRKE

Kl. 12.26

Efter vi for en halv times tid siden nåede storm i middelvindne ved Jyllands Vestkyst, så er vindstødene nu nået over grænsen for orkan.

Det skete først ved Blåvandshuk - Danmarks vestligste punkt - hvor et vindstød kl. 12.10 blev målt til 33 m/s.

Samtidig meldte Blåvandshuk med 25 m/s om storm i middelvinden.

SÅ HAR STORMEN RAMT DANMARK

Kl. 11.59

Så er der officielt storm over Danmark. Klokken 11.50 meldte Hanstholm som det første sted i landet om middelvinde af stormstyrke.

Middelvinden nåede i første omgang 26 m/s, mens vindstødene var oppe på 32 m/s, der er lige under grænsen for orkan.

Det blæsende vejr med storm i Nordvestjylland er strtaen på den storm, som var forventet frem til Jyllands Vestkyst ved middagstid - og som fortsætter ind over resten af Danmark i løbet af eftermiddagen.

STORMEN NÆRMER SIG NU JYLLANDS VESTKYST

Kl. 11.40

Stormen begynder efterhånden at nærme sig Jyllands Vestkyst og har nu godt fat i både de danske og norske boreplatforme i Nordsøen.

Billedet nednfor er fra det danske oliefelt Gorm-feltet, hvor der lige nu er stormende kuling. Lige syd for melder Harald om stærk storm og nord derfor har der på det norske oliefelt Ekofisk inden for den seneste time været middelvinde på 31 m/s, der er stærk sorm, mens vindstødene har været oppe på 38 m/s, der er over grænsen for orkan (32,6 m/s).

Dertil melder Ekofisk om tordenbyger...

STORMEN KAN HOLDE STOREBÆLTSBROEN LUKKET TIL FREDAG AFTEN

Kl. 10.58

Hvis vi skal tro prognoserne for det kommende halvandet døgn, så tyder meget på, at vindhastigheden over Storebælt vil forblive med vindstød over stormstyrke, at Storebæltsbroen måske først kan genåbne fredag aften.

Netop nu er broen ved at blive lukket ved vindhastigheder lige omkring storm i stødene. Det er vindhastigheder, som vil blive overskredet i det kommende døgn, ligesom vinden vil dreje mod nordvest og derfor i højere grad komme ind på tværs af broen.

Officielt vil broen foreløbigt blive lukket frem til midnat - men lukningen kan ramme Danmarks største bro i op til 32 timer...

NYE PROGNOSER HOLDER FAST I VOLDSOM STORM

Kl. 10.51

Nye prognoser, som netop er kommet ind holder fast i, at det er en voldsom storm, som er på vej mod Danmark.

Stormen ventes fortsat at ramme Vestkysten ved middagstid med vind fra sydvest. Herefter passerer lavtrykkets koldfront og vinden drejer mod nordvest og tiltager til storm med vindstød af orkanstyrke i store dele af landet.

Stormen ventes ifølge de seneste prognoser at kulminere i aften (se kortet herunder), men det forbliver blæsende frem til fredag aften!!

Prognosen er en global model - og inden for kort tid venter de mere detaljerede prognosemodeller for dansk område med deres bud på stormens udvikling.

VOLDSOMT VEJR PÅ VEJ GENNEM NORDSØEN

Kl. 10.36

Stormlavtrykket ligger nu ud for Norges Vestkyst lige ud for Bergen - og sender et område med fuld storm og vindstød af orkanstyrke ind gennem Nordsøen.

Her melder den norske platform Ekofisk og danske Harald om 29 m/s i middelvinden - som er stærk storm.

Lige i udkanten af dette område ligger EsvagtDK i Tyske Bugt, hvor Michael Dam Bysted er ombord og til TV 2 VEJRET både har sendt billede (se nedenfor) samt rapporterer om 23--25 m/s i middelvinden og op til 30 m/s i stødene.

VESTKYSTEN RAMT AF KRAFTIGE VINDSTØD

Kl. 10.02

Mens de højeste middelvinde langs Jyllands Vestkyst er oppe på stormende kuling, så er vindstødene nu langt over grænsen for storm flere steder langs Vestkysten.

I første omgang er det især Nordvestjylland, der er blevet ramt af de kraftige vindstød.

Herunder følger de tre højeste vindstød indtil nu:

 • Hanstholm: 31 m/s (stærk storm)
 • Torsminde: 28 m/s (storm)
 • Hirtshals: 28 m/s (storm)

Stedet med mindst vind lige nu er i øvrigt Gilleleje, der blot har 6 m/s...

STORMLAVTRYK KOMMER OGSÅ MED TORDEN

Kl. 09.37

Torsdag morgen har der i forbindelse med stormlavtrykkets koldfront været realtivt kraftig tordenaktivitet omkring Skotland - og det samme kan ske når fronten i dagens løb passerer Danmark og vi kommer ind i den kolde polarluft, der strømmer ned på lavtrykkets 'bagside'.

Den europæiske ekstremvejrstjeneste Estofex forudser også tordenbyger over Danmark og har udsendt et såkaldt Varsel 2 - på en skala til 3. I forbindelse med tordenbygerne i eftermiddag og i aften forventes kraftige vindstød - og så kan tordenbygerne være med sne...

.

RISIKO FOR EKSTREMT VOLDSOMME VINDSTØD

Kl. 09.17

Når stormen i eftermiddag ventes at kulminere ved Jyllands Vestkyst, så kan det blive med helt ekstreme vindstød, som kan bringe minder frem om både orkanen den 28. oktober og decemberorkanen i 1999.

Efter stormlavtrykkets koldfront passerer vil et ekstremt voldsomt vindfelt ramme den sydlige del af Jyllands Vestkyst. I ca. 1,5 kilometers højde vil det blæse med op til 50 m/s (de to takker på vejrkortet herunder = 100 knob = 50 m/s).

Disse vindhastigheder kan sammen med de forventede byger nå ned til jordoverfalden som vindstød, og erfaringsmæssigt kan de højeste vindstød sagtens nå vindhastigheden i denne højde.

Der er således risiko for, at Syd- og Vestjylland i eftermiddag rammes af meget kraftige orkanstød.

STORMFLOD KAN GIVE OVERSVØMMELSER

Kl. 08.43

Nye prognoser for vandstanden langs Jyllands Vestkyst fra DMI tyder nu på, at der kan komme stormflod i eftermiddag, og den især vil ramme Vadehavet.

I Højer ventes vandstanden ved højvandet sidst på eftermiddagen at nå op på 4,18 meter. Langs de store fremskudte diger vil det trods meterhøje bølger ikke give problemer. Men ved områder med mindre diger kan der forekomme oversvømmelser.

Det samme kan ske i havneområdet i Esbjerg, hvor der i Esbjerg Havn kl. 16 forventes en vandstand på 3,45 meter - det er ca. en halv meter højere end kajkanten.

I morgen ventes en kraftig stormflod at ramme dele af De Indre Danske Farvande. Især Odense Fjord, Isefjorden og Roskilde Fjord kan få vandstande som kan skabe oversvømmelser.

STORMEN RAMMER OS I TRE OMGANGE

Kl. 08.22

Stormen, der i dag rammer os, gør det i flere omgange. I øjeblikket er vinden ved at friske op fra på sydvestsiden af den koldfront, der kl. 7 (se billedet nedenfor) lå fra Sydvestnorge over Nordsøen til Skotland. Her vil vi opleve op til storm fra Sydvest ved Vestkysten og hen over den sydlige del af landet.

Når koldfronten passerer vil vinden dreje mod vest og nordvest og tiltage i hele landet. Det sker i eftermiddag og i aften - og i den forbindelse kan der optræde meget voldsomme vindstød.

Herefter skal både den okkludere front (den lilla) og mindre lavtryksområder over Norskehavet (sorte linjer) ned over Danmark i nat og i morgen formiddag. Det giver meget blæsende vejr fra nordvest.

Således ventes storme at ramme os i flere omgange og fra flere forskellige vindretninger.

VINDSTØD AF STÆRK STORM RAMMER OS NU

Kl. 08.12

Vinden tiltager nu langs Jyllands Vestkyst, hvor den enkelte steder har nået stærk storm i vindstødene.

Her klokken 8 topper Hanstholm med 29 m/s, der er lige over grænsen for stærk storm.

BAROMETERET STYRTDYKKER

Kl. 07.51

Barometeret styrtdykker nu, mens stormlavtrykket både fortsætter med at uddybes og er på vej mod øst.

Her kl. 7 er der hen over Danmark meldinger om om et barometerfald på 5,7 hPa hen over tre timer. Og det er intet imod det trykfald, der netop nu ses ud for Vestnorges kyst.

Her melder den norske boreplatform Gullfax om et barometerfald på 15,3 hPa over tre timer.

Normalt taler man om, at der kan være storm på vej, når man ser et trykfald på 10 hPa eller derover på tre timer.

STORMEN NU EN ATMOSFÆRISK BOMBE

Kl. 07.35

Stormlavtrykket, som er på vej frem mod Danmark er nu det man meteorologisk set kalder en atmosfærisk bombe.

Her kl. 7 meldes der ved Shetlandsøerne om et lufttryk på 973,4 hPa i stormlavtrykkets center - og dermed er lufttrykket i stormlavtrykkets center faldet med hele 40,3 hPa inden for de seneste 24 timer. Kl. 7 i går morges var trykket på 1015 hPa.

Der tales om en såkaldt atmosfærisk bombe, når lufttrykket falder med mere end 24 hPa på 24 timer. Kraftige stormlavtryk kendetegnes ved at være atmosfæriske bomber med meget kraftige udviklinger.

Lavtrykket ventes at nå et centertryk på under 960 hPa i aften - mens det ligger inde over Sverige.

Lavtrykket vil således fortsætte sin voldsomme udvikling under hele dets passage nord om Danmark.

STORMEN RAMMER NORSKE BOREPLATFORME

Kl. 07.20

Så er stormen for alvor begyndt at bevæge sig ind gennem Nordsøen, og har her kl. 7 ramt den nordlige del af Nordsøen, hvor flere af de norske boreplatforme melder om både storm og stærk storm i middelvinden.

Ved Sleipner meldes om 28 m/s, mens Harding vest for Bergen med 31 m/s melder om stærk storm.

STORMEN KAN BLIVE EN ORKAN

Kl. 07.05

Når det kraftige vindfelt sydvest for stormlavtrykket kulimerer i eftermiddag ud for Jyllands Vestkyst, så kan middelvinden nå orkanstyrke.

Det viser seneste prognoser, der har et større område med vindhastigheder over 32,6 m/s inde over Jyllands Vestkyst. Dette vindfelt kan i eftermiddag ramme Sydvestjylland - og så kan stormen gå hen at blive en regulær orkan.

De højeste vindhastigheder i resten af landet ventes i eftermiddag og i aften med stormende kuling over land og storm eller stærk storm ved kysterne med vindstød af storm- og orkanstyrke.

VINDSTØD AF STORMSTYRKE I NORDVESTJYLLAND

Kl. 06.47

De første vindstød af stormstyrke her i morgentimerne har nu ramt dansk grund. Kl. 06.30 blev der målt 26 m/s i Hirtshals, der er lige over grænsen for storm (25,4 m/s).

Dette er starten på udsigten til halvandet døgn med vindstød af stormstyrke over Danmark.

RAMMER VESTKYSTEN VED MIDDAGSTID

Kl. 06.40

Stormen, der nu er på vej ind mod Danmark, rammer først Jyllands Vestkyst. Her ventes den at ramme med middelvinde af stormstyrke omkring middagstid, mens den vil tiltage i styrke resten af eftermiddagen, så den ud på eftermiddagen måske endda kan nå orkanstyrke.

Fra Vestkysten breder stormen sig til resten af landet, men ventes i første omgang at blive kraftigst over de sydlige egne.

I løbet af eftermiddagen og aftenen rammer stormen dog hele landet.

VINDSTØD AF STORMSTYRKE

Kl. 06.30

Allerede inden stormen overhovedet har ramt Danmark, nåede vindstødene i nat op på stormstyrke i den nordvestlige del af Jylland.

Her nåede Hanstholm 28 m/s, der er tæt på græsnen for stærk storm.

Lige nu blæser det mest ved vindmølleparken Hornsrev A vest for Blåvandshuk, hvor man med 21,6 m/s har stormendne kuling i vindstødene.

STORMEN ER PÅ VEJ MOD DANMARK

Kl. 06.18

Stormlavtrykket, som senere i dag skal give Danmark storm med vindstød af orkanstyrke ligger torsdag morgen ved Shetlandsøerne - og har kurs mod øst til Sydvestnorges kyst.

Syd og sydvest for lavtrykket blæser det med op til storm, og det er det kraftige vindfelt, som nu er på vej gennem Nordsøen, der senere rammer Danmark.

.