Vejr

Mystisk 'stjerne' på aftenhimlen er faktisk en planet

Flere af TV 2|VEJRET's seere har de seneste par dage undret sig over en usædvanlig klar 'stjerne' på aftenhimlen.

Men der er slet ikke tale om nogen stjerne, men til gengæld vores naboplanet Venus, som med stor lysende kraft har været markant på himlen de seneste aftener omkring solnedgang.

Planet med løbsk drivhuseffekt

Venus er den anden planet i solsystemet talt fra solen med Merkur som nummer ét og Jorden som nummer tre. Jordens og Venus' elliptiske baner omkring solen er langt fra ens, og derfor kan man ikke altid se planeten.

Til gengæld så er Venus dækket af et tykt skydække af svovlsyre og svovldioxid, hvilket har skabt en løbsk drivhuseffekt på planeten, hvis størrelse minder om Jordens. Derfor er gennemsnitstemperaturen på Venus også umenneskelige 465 grader.

Det udbredte skydække reflekterer dog også store mængder af solens lys, og netop derfor kan vi få øje på Venus på himlen, selvom den står meget tæt på Solen.

Stadig synlig på himlen

Venus er stadig synlig på den sene eftermiddagshimmel, og hvis vejret er klart kan man fortsat få øje på den lysende planet, der også meget sigende kaldes for 'morgenstjernen' eller 'aftenstjernen'.

I øvrigt er det bemærkelsesværdigt, at én dag på Venus er længere end ét år. Året - den tid det tager Venus at tilbagelægge en omgang omkring solen - er 225 (jord)døgn langt mens Venus bruger 243 (jord)døgn på at rotere én gang rundt om sig selv - og dét endda baglæns i forhold til Jorden.

I eftermiddag går solen ned omkring kl. 15.45, mens Venus ifølge planetariet.dk først kommer under horisonten kl. 18.18 mod sydvest. Derfor kan man også i de sene eftermiddagstimer tirsdag få et smukt kig til Venus - især i den østlige del af landet, da flere skyer gradvist trækker ind over Danmark fra nordvest.