Vejr

FOTO: Fangede stjerneskud og Venus i samme billede

Det var ikke kun planeten Venus, der lyste op på mandagens aftenhimmel. Stjerneskud kunne man sågar også se i det særdeles frostklare vejr her i slutningen af november.

I hvert fald var det tilfældet, da Mogens Løth fra Kgs. Lyngby var på plads med kameraet sent mandag eftermiddag, som det ses på billedet ovenfor. Mogens Løth fangede sågar både stjerneskuddet og Venus i ét billede!

Stjerneskuddet kommer efter alt at dømme fra meteorsværmen Leoniderne, hvis aktivitet toppede den 17. november, men som kan ses i hele periode fra den 6.-30. november.

Meteorsværmen er rester af kometen Tempel-Tuttle og kommer hver år omkring den 17. november forbi jorden, hvorved man kan få et glimt af stjerneskuddene.

Meteorid

Et stenobjekt i kredsløb omkring Solen. Er mindre end en asteoride - dvs. typisk mindre end ca. 100 m i diameter.

Meteor (stjerneskud)

Meteorid, der trænger ind i Jordens atmosfære, og begynder at 'brænde' under udsendelse af lys.

Meteorit

En meteor, der rammer Jordens overflade.

Leoniderne har fået deres navn, da stjerneskuddene synes at strømme ud fra stjernebilledet Løven, men meteorsværmen synger altså i disse dage på allersidste vers i nærheden af Jorden.

Næste mulighed for at se stjerneskud er når Geminiderne passerer tæt på jorden. Det sker navnlig natten mellem den 13. og 14. december, hvor man ved klart vejr kan være heldig at få lov til at 'ønske'.

.

10 større og navngivne meteorsværme/støvskyer.

August: Perseiderne

Oktober: Orioniderne

Først i november: Touriderne

17-18. november: Leoniderne

Midt december: Geminiderne

Omkring 22. dec: Kvadrasiderne

Omkring 4. januar: Kvadrasiderne

Sidst i april: Lyriderne

Først i maj: Eta-akvariderne

Sidst i juli: Delta-akvariderne