Vejr

Bag om orkanen den 28. oktober 2013

Danmark blev mandag den 28. oktober ramt af en regulær orkan, der gav de højeste vindhastigheder nogensinde registreret i Danmark. Orkanen var den første, der har ramt Danmark siden december 1999.

Her går vi bag om orkanen, der ramte os - og her har vi samtidig samlet alle artikler, som blev skrevet under og efter orkanen, der kulminerede mandag eftermiddag.

Orkanen opstod i forbindelse med et lavtryk, som allerede fredag den 25. oktober lå som en 'bølge' ud for USA's Østkyst. Herfra bevægede den sig over Atlanterhavet og udviklede sig søndag sydvest for Irland, hvor det blev til et reelt stormlavtryk, der natten til mandag passerede ind over Sydengland med storm til Nordvestfrankrig og det sydligste England.

Herfra bevægede lavtrykket sig over Nordsøen og frem mod Danmark, som det passerede hen over i løbet af dagen.

Mens lavtrykket nærmede sig fra sydvest begyndte det gradvist at blæse op fra syd og sydvest, men helt frem til middagstid forblev vinden forholdsvis rolig, og det var først kl. 12, at de første meldinger om stormende kuling i vindstødene begyndte at løbe ind fra den sydlige del af landet.

Fra Holland forlød det samtidig, at der var orkan i midddelvinden (mere end 32,6 m/s) og vindstød helt op til 42 m/s i et lille område sydvest for lavtrykscenteret - og netop det område skulle op over Danmark i eftermiddagstimerne.

Lavtrykket fortsatte op mod Danmark, og klokken 13 var det meteorologisk set det, der kan betegnes som en atmosfærisk bombe, da lufttrykket indne for en periode på 24 timer var faldet med 24 hPa - eller mere. I dette tilfælde var lufttrykket i det, der allerede var et orkanlavtryk faldet med 28 hPa - fra 996 hPa til 968 hPa.

I takt med lavtrykket nærmede sig Jyllands Vestkyst, så kom den sydlige del af landet ind i det område, hvor det blæste mest.

Klokken 13.30 ramte vinden for første gang storm i vindstødene ved Vester Vedsted nær Ribe, og herefter tiltog vinden hurtigt i hele den sydvestlige del af landet. Klokken 14.00 kom Vester Vedsted den første melding om regulær storm i middelvinden, og hurtigt meldte Kegnæs på Als også om orkan i vindstødene.

Klokken 14.20 kunne man allerede ane, at vi var på vej mod en voldsom storm, som kunne blive en regulær orkan, da vinden fortsætter med at tiltage i hele Sydjylland. På Kegnæs når man med 42 m/s i vindstødene de højeste vindhastigheder siden 2005 og 10 minutter senere meldes der for første gang i 8 år om orkan i middelvinden på dansk grund - og en halv time senere kommer det til at blæse endnu mere.

På sydsiden af lavtrykket blæser det i relativ lav højde (1-2 km oppe) med langt over grænsen for orkan. Disse vindhastigheder slår i forbindelse med den turbulente luft ned mod jorden, som de meget kraftige vindstød.

Mens Fyn kommer ind i området med storm og vindstød af orkanstyrke kulminerer vinden i Sønderjylland kl. 15.10, da Kegnæs melder om 39 m/s i middelvinden og 54 m/s i vindstødene.

Det er det højeste vindstød nogensinde registreret på dansk grund - og dermed overgås decemberorkanen i 1999 (51 m/s).

Mens lavtrykket bevæger sig ind over den nordlige del af Jylland oplever man i Sønderjylland, på Fyn og på store dele af Sjælland middelvinde af storm med vindstød af orkanstyrke, og ved Røsnæs i Nordvestsjælland når middelvinde 39,5 m/s, der bliver den højeste middelvind i dansk vejrhistorie.

Det meget blæsende vejr varer blot i få timer inden vinden aftager - alligevel er der blandt andet ved Kegnæs fuld orkan med middelvind over 32,6 m/s i to stive klokketimer.

I de tidlige aftentimer bevæger orkanlavtrykket, som er kulmineret over Nordvestjylland med et centertryk på 967 hPa sig ud over Kattegat.

Det giver først rolige vindforhold i Nordjylland - men inden for få minutter tiltager vinden også der, og med undtagelse af Skagen måles der alle steder vindstød af stormstyrke.

På Anholt nås vindstød på 40 m/s, da orkan kulminerer i Kattegat, og det sidste sted med storm i middelvinden er Hammerodde, som kl. 20.20 som det sidste sted i Danmark måler 24,5 m/s eller mere.

Fire steder i landet meldes der om middelvinde af orkanstyrke.

Det er:

  • Røsnæs: 39,5 m/s (REKORD)
  • Kegnæs: 38,7 m/s
  • Gniben: 34,8 m/s
  • Vester Vedsted: 33 m/s

Flere steder måles orkanstyrke i vindstødene.

Her de fem højeste:

  • Kegnæs: 53,5 m/s (REKORD)
  • Røsnæs: 50,3 m/s
  • Gniben: 46,6 m/s
  • Vester Vedsted: 42 m/s
  • Odense: 41 m/s