Vejr

Mystiske ringe set på himlen over København

Det er ikke hver dag man ser mystiske ringe på himlen over København - men det var ikke desto mindre lige præcis det, der søndag blev postet et billeder af på Twitter.

Var det en UFO? Var det noget andet mystisk? Eller findes der en helt naturlig forklaring på fænomenet?

Billedet ovenfor, der viser en ring på himlen set fra Islands Brygge ved Københavns Havn, blev postet på Twitter Sankt Hans aften - og måske er det netop her svaret skal findes.

For det drejer sig efter al sandsynlighed om en kæmpestor røgring, som ved en form for kontrolleret eksplosion kan skabes og på imponerende vis sendes højt til vejrs, hvor den kan svæve og være synlig i flere minutter.

Måske var det i forbindelse med et Sankt Hans-arrangement, at røgringen blev sendt til vejrs.

I hvert tilfælde ved vi, at der sidst i maj under Distortion i København blev lavet de flotteste store røgringe, da man hold Danmarks måske største gadefest. Røgringene derfra kunne ses over en stor del af København.

I forbindelse med en anden ring set i starten af juni (se billede nedenfor) lød der få minutter inden et stort brag - og det underbygger, at det drejer sig om en røgring skabt af en eksplosion.

Også ved åbningen af broen mellem Teglholmen og Sluseholmen for to år siden sendte man en enorm røgring tilvejrs.

Og det bringer os måske frem til 'synderen'. For her var det et kollektiv for interaktionskunst, Illutron, der har specialiseret sig i blandt andet effekter - som fx. enorme røgringe, der stod bag. De holder til på Teglholmen i København - så måske var det dem, der var på spil igen?

I hvert tilfælde var det hen over det område røgringen blev set.

Røgringe som den, der er blevet set over København har siden 1950'erne vakt enorm opmærksomhed - især i USA, hvor de hurtigt er blevet et af de fænomener, som UFO-eksperter gang på gang har skulle give en naturlig forklaring på.

Ikke desto mindre er det imponerende at se disse røgringe, som af og til kan opleves under rolige vindforhold ved nogle af de mere spektakulære flyshows rundt om i Verden.

Når jagerfly overflyver området og simulerer, at der er kastet bomber - og i forvejen placeret sprænsgstof bringes til eksplosion - så kan man opleve disse røgringe stige til vejrs.

Også vulkaner kan lave røgrings-tricket, når de i stød sender røg op af vulkanens krater. Senest så man Etna på Sicilien lave flotte røgringe i foråret. Det samme gjorde den islandske vulkan Eyjafjallajokull i maj 2010.

Endelig er det samme fysik, som ligger bag de røgringe en ryger kan udsende i rolige omgivelser - og med den rette teknik.

Inden for fysikken betegnes de som vortex-ringe, der omkranser et centrum med en roterende ring, som bevæger sig vinkelret på ciklens plan.

Efter vortex-ringen er dannet kan den roterende ring alene få ringen til at fortsætte sin bevægelse et stykke tid - inden den kollapser.