Vejr

Se billederne: Meteoren kunne ses fra rummet

Normalt bruges vejrsatellitterne kun til at 'fange' vejrfænomener, men fredag morgen fik den store europæiske satellit METEOSAT øje på andet end vejr.

Den fangede nemlig meteornedslaget ved Uralbjergene i Rusland, hvor meteoren på sin vej gennem den nederste del af atmosfæren dannede en hale af vanddamp, der som en kondensstribe efter et fly blev efterladt på himlen over Ural.

Denne sky (se billedet herunder) kunne tydeligt ses som en hvidlig stribe på satellitbilledet fra den højets opløselige af METEOSAT's visible kanaler fredag morgen kl. 04.15 dansk tid (se billedet ovenfor).

Den ekstreme varme, som meteoren frembragte, da den som en stor ildkugle tordnede gennem atmosfæren fangede satellitten også. På en af de infrarøde kanaler slog farvespektret, der indikerer temperaturerne helt ud.

De røde farver svarer til en temperatur på 15 grader i skyen, som meteoren efterlod - og som skal ses i forhold til, at der var -20 grader nede ved jordoverfladen.

.