Vejr

Asteroide kommer rekordtæt på jorden i dag

Der bliver skrevet et lille stykke astronomisk verdenshistorie fredag, når asteroiden '2012 DA-14' kommer tættere på jorden end nogensinde før registreret for så stort et rumobjekt.

Den er godt 45 meter i diameter svarende til en halv fodboldbane, vejer 130.000 tons og suser igennem verdensrummet med 41.500 km/t - og så kommer den fredag særdeles tæt på jorden.

Passerer mellem Jorden og Månen

Asteroiden '2012 DA-14' vil være med til at skrive et stykke astronomisk verdenshistorie, når den fredag aften dansk tid passerer forbi jorden i en afstand af ca. 27.700 km over jordens overflade.

Det lyder som enormt langt væk, men i astronomiske termer er det tættere på end nogensinde før registreret for et rumobjekt af den størrelsesorden. Registreringerne går tilbage til 1990'erne.

Eksempelvis er det langt inden for afstanden til Månen, der ligger ca. 383.000 km væk. Selv de geostationære satellitter, som blandt andet er med til at forsyne TV 2 Vejrcenters meteorologer med billeder af jorden, befinder sig 36.000 km fra jordoverfladen og dermed længere fra 'Den Blå Planet' end asteroide.

Ingen risiko for at ramme Jorden

Tll gengæld er 27.700 km meget langt væk i forhold til, at asteoriden kun er ca. 45 meter i diameter stor, og derfor bedømmer eksperter risikoen for, at den rammer jorden som værende essentielt lig nul - også fordi man kan forudsige dens bane meget præcist.

Asteoriden vil være tættest på jorden kl. 20.25 fredag aften dansk tid over Indonesien og vil ikke kunne ses med det blotte øje, men med de rette udstyr kan man være heldig at få øje på den.

Ændrer bane pga. tyngdekraften

Asteoridens enorme hastighed svarer til, at den kan flyve en afstand svarende til bredden af Månen - set fra jorden - på under ét minut. Det kan gøre det særdeles svært selv for eksperter, at få øje på de mange tons sten.

Asteoridens passage tæt på jorden vil ændre dens bane i solsystemet, således at den fremover vil passere jorden ca. hver 317. dag fremfor nu ca. én gang om året. De kommende passager bliver dog ikke nær så tætte på jorden som denne gang.

Selv hvis asteroiden skulle ramme jorden, ville det ikke betyde vores planets undergang. Dog vil en fuldtræffer kunne jævne et større område - som eksempelvis en storby - med jorden.