Vejr

HvidJulsBarometeret: 0 % chance for hvid jul

Hver dag frem til den 24. december tager vi hver morgen temperaturen på julesneen - og den sne der lige nu ligger hen over eller tæt på Danmark.

År med hvid jul siden 1900

  • 1915
  • 1923
  • 1938
  • 1956
  • 1969
  • 1981
  • 1995
  • 2009
  • 2010

Vi vil anvende vores 'Hvidjulsbarometer', som viser, hvor mange procents chance vi vurderer, der er for en landsdækkende hvid jul.

DERFOR STÅR HVIDJULS-BAROMETERET SOM DET GØR

På trods af snestorm i hele landet Lillejuleaftensdag, så er sneen Juleaftensdag smeltet godt og grundigt væk mange steder i landet.

I Vendsyssel kan man fejre udbredt hvid jul med 5-10 cm sne på jorden, mens man i resten af landet kun fejrer hvid jul pletvist, og mod syd og sydvest kan julen allerbedst betegnes som grøn.

Dette års udgave af HvidJulsBarometeret slutter således med, at vi efter ét døgns højspænding må 'kapitulere' og sænke HvidJulsBarometeret fra gårsdagens 25 % til dagens 0 %.

Mere om HvidjulsBarometeret

HvidJulsBarometeret er efterhånden blevet indbegrebet af jul på TV 2|VEJRET -- og vi starter sædvanen tro allerede ved julemånedens start, som ved enhver anden julekalender.

De først dage af december er det svært at sige noget konkret om julevejret, og barometeret bliver derfor justeret med baggrund i statistisk materiale, langtidsprognoser og måske et enkelt vejrvarsel.

Statistisk set er der ca. 8 % chance for en Hvid Jul. Siden 1900 har vi nu haft hvid jul 9 gange. Det er i gennemsnit ca. hvert 12. år.

Hvornår er der hvid jul?

For at vi i Danmark kalder det en landsdækkende hvid jul, så skal der den 24. december ud på eftermiddagen i 90 % af landet ligge over 0,5 cm sne.

Hvis der ét eller andet sted i landet ligger sne - så taler man om en lokal eller delvis hvid jul.

Når vi kommer ind i den anden decemberuge begynder de første 'rigtige' vejr--modeller, som vi anvender i TV 2 Vejrcenter at vise os deres spæde bud på julevejret.

Dem vil vi anvende i forbindelse med justeringen af HvidJulsBarometeret -- og de giver os allerede den 8. december de første 'rigtige' bud på, hvilken retning julevejret kan tage.

Frem til den 17--18 december er usikkerheden fortsat meget stor i de 'rigtige' prognosemodeller, men en uges tid før Juleaften vil prognosen normalt være mere sikker -- flere prognosemodeller begynder at vise sig med deres bud.

Vi vil sammenholde usikkerheden i TV 2 Vejrcenters egen model med, hvad andre prognosemodeller viser.

Fra 5--7 dage før jul bliver prognoserne dag for dag mere og mere sikre.

Men som det er når vi har med vejret at gøre -- så er det værd at huske på julen 2001 og 2003, hvor den Hvide Jul gik i 'vasken' i de aller sidste timer -- eller på julen 2004, hvor vi trods et HvidJulsBarometer helt i bund var lige ved at få landsdækkende hvid jul i 11. time.

Sidste år blev julen landsdækkende grøn, men de to år forinden var der ikke været problemer med den hvide jul -- begge år stod HvidjulsBarometeret på 100 % juleaften.

Om det sker igen år, kan du følge med i her på vejret.tv2.dk og i TV 2|VEJRET's tv--vejrudsigter på TV 2 og TV 2 NEWS