Vejr

Stor ildkugle lyste op over Danmark

Flere steder i Danmark kunne man mandag se en stor ildkugle lyse aftenhimlen op. Det man kunne se var en meteor, der ved mødet med Jordens atmosfære brændte hen over Nordtyskland.

Ildkuglen kunne takket være klart vejr ses fra stort set hele landet og blev fanget af observatoriernes kameraer i både København, Jels i Sønderjylland og i Aalborg.

Sprang i millioner af stykker

Rune Larsen, der mandag aften så Ildkuglen over Sjælland beretter om, at det så ud som om den sprang i millioner af stykker inden den forsvandt.

"Jeg så meteoren igennem forruden i bilen. Da den var cirka halvvejs nede over ruden sprang den i luften i tusinde, hvis ikke millioner af stykker. Det var helt seriøst det vildeste, jeg nogensinde har set, siger han efter at have set meteoren," berettede han til TV 2 ØST.

Brændte op over Nordtyskland

Leder af Orion Planeatrium i Jels, Ph.d Lars Petersen bekræfter over for vejret.tv2.dk, at der var tale om en meteor, som brændte på vej ind i Jordens atmosfære.

Ifølge hjemmesiden stjerneskud.info viser observationerne fra Jels og København, at meteoren brændte op lige nordvest for Hamborg i 67 kilometers højde.

Ramte atmosfæren med over 100.000 km/t

Det man har set er rester af meteorsværmen Tauiderne, som Jorden passerer igennem i disse dage. Når mindre meteorsten og støv med stor fart bryder gennem Jordens atmosfære vil de opvarmes og gradvist blive så varme, at de brænder op. Det kan på himlen normalt ses som stjerneskud - og er meteostenene større - så altså også som regulære ildkugler.

Netop det skete mandag aften, og første gang ildkuglen ses, beregnes den til at være i 97 kilometers højde, hvor den med en vinkel på 39 grader bevæger sig videre ned gennem atmosfæren med en hastighed på 30 kilometer pr. sekund - eller det der svarer til hele 108.000 km/t.

Når meteoren rammer den yderste atmosfære med denne ekstreme hastighed bremses den lynhurtigt op og opvarmes ved friktion ved mødet med luftmolekylerne, så den efter ganske kort tid i en højde af 67 kilometer ganske enkelt er brændt op.

Inden det sker kan meteoren bryde i flere stykker og se ud som en hel lille eksplosion.

Alt dette sker hen over Nordtyskland, men kan ses fra flere hundrede kilometers afstand kl. 21.42 mandag aften - og altså også fra Danmark.