Vejr

Årets første tropenat kan være en realitet

Har man fået lidt svedfugtige lagener i løbet af natten eller skulle man op efter en ekstra tår vand i de mørke timer, så er det måske ikke så underligt.

Natten var nemlig usædvanlig varm og på Bornholm endda så varm, at der formentlig var tale om en regulær tropenat.

Rønne formentlig ikke under 20 grader

Kun meget få steder i landet kunne temperaturen krybe under 17 grader i nat, og ved Rønne på Bornholm var det med 20,0° køligst omkring kl. 22 fredag aften.

Det viser observationer i 10-minutters intervaller fra DMI. Det er dog endnu lidt usikkert hvorvidt temperaturen meget kortvarigt kan have været under 20,0 grader.

Dermed fik Danmark formentlig årets første tropenat. Man kalder det en tropenat, når temperaturen på intet tidspunkt i løbet af natten når under netop 20,0 grader.

Forekommer oftest sent på sommeren

Tropenætter forekommer typisk nogle få gange om året og typisk under varme perioder sidst på sommeren, hvor også havtemperaturerne er relativt høje.

Netop havtemperaturen er på én meters dybde målt til henholdsvis 19 og 21 grader ved Antoinette og Balka Strand på Bornholm.

Tropenat

Meteorologisk set defineres entropenatsom en nat, hvor temperaturen ikke kommer under 20,0° - og det er oftest noget vi ser sidst på sommeren hvor de danske farvande er varmet godt op og kan holde på varmen i de kystnære områder.

Rekorden i tropenætter indehaves af Christiansø, som natten til den 26. august 1997 ikke målte under 23,0 grader.

Rekorden i tropenætter er Danmarks østligste punkt, Christiansø, indehaver af. Natten til den 26. august 1997 nåede temperaturen hér aldrig længere ned end 23,0 grader.