Vejr

Vildt FOTO: Fantastisk skypumpe over Kattegat

Onsdag fangede Aage Kristiansen fra Aars det der må betegnes som et af de sjældent flotte og spektakulære fotos af et dansk vejrfænomen.

Igen torsdag blev der dannet kraftige byger over Danmark i en kold og ustabil luftmasse, og da én af disse byger nåede ud over Kattegat fik Aage Kristiansen sig et absolut fantastisk oplevelse.

Imponerende skypumpe

En yderst fotogen skypumpe stod smukt ud over vandet, delvist oplyst af solen tæt på hvad der ligner et fragtskib med vandet sprøjtende op i måske mere end 100 meters højde.

Heldigvis for alle os andre var Aage Kristiansen udstyret med et kamera, som forevigede et af de flotteste vejrfænomener man kan forestille sig på dansk grund.

Skypumper i sig selv er ikke som sådan usædvanlige i Danmark, men man skal være heldig for selv at få øje på én - især hvis der tales om en skypumpe af den kaliber, der blev set over Kattegat i går.

Dannes i udkanten af bygeskyer

Skypumper dannes ofte i udkanten af store bygeskyer, hvor horisontale lufthvirvler kan blive fanget af en opdrift og strukket ud til en vertikalt roterende luftsøjle.

De fleste gange vil selve skyen ikke nå ned til jordoverfladen, men selve rotation når ofte ned til jorden, hvor støv eller vand kan hvirvles op afhængigt af, hvor skypumpen dannes.

Også onsdag blev der set skypumper flere steder i landet, men skypumpen over Kattegat torsdag hører på grund af den yderst fotogene adfærd alligevel til de mere sjældne af slagsen.

Stor tak for alle billeder

TV 2|VEJRET siger tak til Aage Kristiansen og alle andre, der har sendt billeder ind til os af de seneste dages bygevejr.

Har du også lyst til at dele dine vejrbilleder med os, så er du yderst velkommen - benyt linket i linkboksen til højre.