Håbet ikke ude - sommeren kan komme endnu

Juni blev den koldeste i over 20 år og ej heller juli måned er kommet sommerligt fra start. Men historie viser, at sommeren kan reddes endnu.
Selvom håbet om rigtigt sommervejr i år for længst er forsvundet hos de fleste danskere, så er det umuligt at sige noget om, hvordan vejret arter sig i slutningen af juli og august.
Umuligt at sige noget om august
Ganske vist tyder alt på, at det ustadige og kølige vejr fortsætter de kommende 10-14 dage med hyppige frontpassager, regn, byger og kun kortere kig til solen ind imellem.
Men ligeså sikkert som det ustadige vejr er i de kommende dage, ligeså usikker er vejrudviklingen i den sidste tredjedel af juli og for den sags skyld august.
Det er nemlig umuligt at spå om vejret i ret stor detalje på denne tidshorisont.
Desuden er der talrige eksempler på, at en kold begyndelse på sommeren er blevet fulgt op af en varm afslutning.
Kold juni tidligere efterfulgt af hedebølge
Tilbage i 2001 var juni måned ligeså kold som i år. Dengang endte juli og august ganske varme, selvom regnen især i august også tog sin del af ansvaret for sommervejret.
I 1994 var juni også kold, mens juli blev en af de bedste danske sommermåneder i nyere tid. Også de første to uger af august bød på rigtigt dansk sommervejr.
Også i 1991 var juni alt andet end sommerlig - den højeste temperatur var blot 21,3 grader i hele måneden - men juli og august tog revanche med sol og varme.
Kigger vi helt tilbage til 1975, så var juni måned også en kold en af slagsen, om end denne måned bød på meget lidt regn. Til gengæld begyndte august måned med den stærkeste hedebølge i dansk vejrhistorie med temperaturer op til 36,4 grader den 10. august, hvilket er Danmarks absolutte varmerekord.
Skrækscenariet er 1987
Summa summarum er, at selvom den første halvdel af sommeren har været ustadig og kølig og selvom denne vejrtype fortsætter lidt endnu, så er alt håb om sommervejr i år ikke ude.
Bare det ikke går som i 1987. Her var alle tre sommermåneder kolde, regnfulde og solfattige i dét, der senere blev kaldt 'den grønne vinter'.