Vejr

Det bliver den koldeste og næstvådeste juni i 10 år

Hvis man går og føler af sommervejret i juni har været ganske ringe, så har man ikke ramt helt ved siden af. Tallene for juni indtil videre giver støtte i en betragtning.

Derimod holder man sig en mindre god hukommelse, hvis man ikke synes at have oplevet en dårligere juni måned i mands minde. Det er ganske få år siden af regnen silede ned i endnu højere grad i juni måned.

TV 2 Vejrcenter har bearbejdet vejrdata fra DMI og konkluderet, at juni 2012 har sat kursen mod at blive den koldeste og næstvådeste af sin slags i mindst 10 år - og tilmed har solen ej heller skinnet dét den burde i årets sjette måned.

Bliver sandsynligvis den koldeste i 11 år

Frem til tirsdag morgen den 26/6 kl. 08 lå middeltemperaturen for landet som helhed på blot 12,4 grader. Det er 1,9 grader under det normale for en hel juni måned og blot 0,3 grader højere end det, som blev målt for maj.

Det betyder, at havde juni måned fundet sin afslutning i dag, så ville 2012-versionen gå hen at blive den koldeste i 21 år. Tilbage i 1991 frøs danskerne i en gennemsnitstemperatur på blot 11,7 grader.

Spansk sommervarme har dog sat kursen mod landet på månedens sidste dage, og det betyder sandsynligvis, at juni 2012 'blot' bliver den koldeste i 11 år efter 2001's 12,8 grader.

Næstvådeste i 10 år

Regnen har silet ned mange steder i juni måned og i et par omgange har vi oplevet både kraftig regn og også lokale skybrud.

Der er indtil tirsdag morgen blevet til 84 mm regn over Danmark i gennemsnit, og det sender juni 2012 ind på en plads som den næstvådeste i 10 år.

For ganske få år tilbage, i juni 2007, regnende Danmark væk og fik hele 124 mm regn i hvad der blev en rekordvåd juni måned.

Så galt går det heldigvis ikke i år, men ikke desto mindre så har vi allerede nu fået over 50% mere regn end de 55 mm, der normalt falder i årets sjette måned.

Solen kigger sjældent frem

Den megen regn har også være en medvirkende årsag til, at solen ikke har fået lov til at skinne så meget på Danmark som vanligt.

Imdtil videre er det blot blevet til 161 timers solskin, og dermed er der endnu små halvtreds timer op til de 209 solskinstimer, så vi kan forvente i juni.

Det eneste sted man opnår et soltimetal som normalt er Bornholm, hvor man nu har fået 232 af de 235 timer, man normalt får glæde af i juni måned.

Til sammenligning har midt- og vestjyderne måttet tage til takke med 137 timer.

Summa summarum er altså, at juni måned har vært både koldere og vådere end normalt, mens solskinstimerne endnu har nogle dage er restituere sig lidt på, når den spanske sommervarme giver nogle pæne solskinsdage både onsdag og torsdag.