Vejr

Billund har nu fået en halv måneds regn

Regnvejret, som i løbet af morgentimerne ramte de sydvestlige egne og som siden har bredt sig videre til resten af landet, har lokalt været ganske intenst.

Det var navnligt op igennem den sydlige del af Midtjylland, hvor regnen i perioder har haft mere bygeagtig karakter, at der stedvis er faldet ganske stor mængder nedbør.

Billund er Danmarks vådeste sted

Helt konkret har man i Billund fra kl. 05.40 til kl. 14.40 fået 27,4 mm eller hvad der svarer til en halv måneds regn på blot ni timer.

Heraf faldt de 23 mm på blot tre timer i morges, og siden fik man en periode decideret opholdsvejr.

Man taler om 'kraftig regn', når der falder mindst 24 mm regn på seks timer - og det kriterie blev akkurat ikke opfyldt i Billund. Ikke desto mindre har vejret været særdeles vådt.

Risiko for kraftig regn flere steder

Som lavtrykket, der giver den megen regn, udvikles på vej op over Danmark, kan der resten af eftermiddagen og i aften navnligt over det sydlige Jylland, på Fyn, Sjælland, Lolland, Falster og Møn stedvis optræde kraftig regn, da nedbøren også her kan have mere bygeagtigt karakter og desuden stedvis være med torden.

KRAFTIG REGN OG SKYBRUD

Kraftig regn:Når der falder over 24 mm regn på seks timer

Skybrud:Når der falder 15 mm regn på 30 minutter.

Under et skybrud og ved kraftig regn er der risiko for:

  • Oversvømmelse af lavtliggende områder
  • Oversvømmelse af kældre
  • Vand på kørebaner og i viadukter (aquaplaning)
  • Nedsat sigtbarhed

Her kan man alt i alt få op mellem 20 og 30 mm regn inden midnat, mens man i den nordvestlige del af Jylland, hvor der overordnet set kommer mindst regn, generelt får mellem 10 og 20 mm.