Vejr

Ny marathonweekend med vejret i fokus

Igen i denne weekend løber tusindevis af marathonløbere rundt om i Europa de 42,195 kilometer, mens over en million ventes at tage opstilling i gaderne.

I denne weekend er det London Marathon og Madrid Marathon, der løber med opmærksomheden. Og både med danske briller og rent vejrmæssigt kan det blive en interessant weekend.

Dansk drama i London

Med over 36.000 løbere, så hører London Marathon til verdens største marathonløb og er med over 1 million tilskuere den største en-dags sportsbegivenhed i England.

Her venter et dansk drama uden lige, da London Marathon i år af en række af verdens bedste løbere benyttes som kvalifikationsløb til OL i netop London til sommer. Her deltager de to danske løbere Jesper Farschou og Henrik Them, som begge kan kvalificere sig ved at løbe under 2 timer og 15 minutter. Løber de langsommere end 2 timer og 17 minutter, så er det kun Jesper Farschou, som kommer til OL, da han allerede har klaret OL-kravet.

Alt tyder på godt løbevejr i London

Der er således meget på spil når London Marathon søndag morgen skydes igang. Når det sker ventes der tørvejr, 6-8 graders varme og rolige vindforhold.

Hurtigt ventes temperaturen at kunne stige til omkring 10 grader, da den engelske aprilsol ventes at skinne og hurtigt vil opvarme Londons gader.

En for hurtig opvarmning kan dog betyde, at der allerede i løbet af formiddagen dannes byger. Det er nogle byger, som senere på dagen kan blive meget kraftige hen over det sydlige England - og måske være med torden.

Bygerne forventes dog først frem efter middag, hvor de hurtigste løbere er i mål.

Vejret er med de danske OL-håb

Udsigten til overvejende tørvejr og rolige vindforhold er optimale betingelser for de to danske OL-håb.

"Temperatur på 8--10 grader og rolige vindforhold lyder som optimale betingelser for at kunne præstere sit absolut ypperste for at kunne kvalificere sig til OL," siger Tor Rønnow, der med 246 marathonløb er en af de danskere, der har løbet flest.

Skulle vejret arte sig bare lidt anderledes en forventet, så kan det straks komme til at se anderledes ud.

"Skulle der komme lidt regn, så tror jeg ikke, det vil forringe deres chance, men skulle det samtidigt blæse lidt op, så kan de måske gå hen og blive kolde og dét kan koste OL--billetten. Der er et par enkelte steder, hvor glatte vejbaner kan fordre lidt agtpågivenhed, men to eliteløbere som Jesper og Henrik ved, hvordan sådanne udfordringer skal takles," vurderer Tor Rønnow.

Optimalt løbevejr i Madrid

London er ikke det eneste sted, der løbes marathon i weekenden. Også i Madrid finder et af Europa store marathonløb med mange danske deltagere sted.

Her bliver løberne søndag formiddag mødt af spansk forår med 12-14 graders varme fra løbets start. Inden et par timer vil temperaturen være steget til omkring 18 grader, og over middag vil de, der bruger længst tid, kunne løbe i mål i 20 graders varme.

Der ventes stort set ingen vind søndag i Madrid, mens der dog er risiko for en enkelt byge eller to under vejs. Mest sandsynligt er det dog, at alle løber gennem Madrid Marathon i tørvejr - i noget nær optimalt løbevejr.

'El Classico' i lunt spansk forårsvejr

Og når vi nu alligevel kigger på vejrkortene og har foldet dem ud, så Spanien også er med, så er der jo lørdag aften det store spanske fodboldbrag 'El Classico'. Her tørner Real Madrid og Barcelona ud mod hinanden på Camp Nou i Barcelona.

Er man på de kanter, så kan man se frem til en lun spansk forårsaften med temperaturer omkring 15 grader. Og inden kampen kan man nyde en dag i Barcelona med overvejende solrigt vejr - måske en lokal byge - ved temperaturer omkring 20 grader.