Vejr

Både sol, blæst og måske regn i stor europæisk marathonweekend

Wien marathon: Lille vejrgyser kan ende med forårsvejr

Sæsonen for marathonløb er nu for alvor gået igang og i denne weekend vil millioner af mennesker samles i gaderne, mens mere end 100.000 løbere rundt om i Europa vover sig ud på den 42,195 km lange marathondistance. Tusinder af dem vil være danskere, som kommer til at løbe i meget forskelligt vejr - alt efter, hvor de lige har valgt at deltage.

Tre af de helt store europæiske marathonløb afholdes på søndag den 15. april i Wien, Paris og Rotterdam - og som altid vil vejret have en stor betydning for både resultaterne, men ikke mindst for den oplevelse, de mange løbere vil få.

Vi starter vores lille rundtur i Wien. Her har vi med en lille vejrgyser at gøre. Et område med regn vil hele weekenden ligge meget tæt på den østrigske hovedstad, men alt tyder nu på, at regnvejret søndag morgen bevæger sig så langt mod vest, at det meste af marathonløbet kan løbes i tørvejr - og så vil man istedet for regn kunne mærke foråret, som presser på fra øst.

Allerede fra løbets start kan man komme til at mærke forårsvarmen med op til 10 grader, og i løbet af dagen kan temperaturen nå 12-13 graders varme.

Vind bliver der ikke meget af, så holder regnen sig væk, er der lagt op til optimale betingelser.

Wien Marathon - eller Vienna City Marathon, som det hedder - har omkring 30.000 løbere til start.

Paris Marathon: Tørt og måske lidt sol

I Paris kan man glæde sig over en dag med tørvejr - dog med en lille risiko for, at de der bruger længst tid på løbet kan blive udsat for en enkelt svalende byge.

Det bliver skyet vejr fra løbets start - og køligt med blot 6-8 graders varme, mens temperaturen gradvist stiger til omkring 12-14 graders varme i løbet af de 3-5 timer de fleste bruger på at komme gennem de lidt over 42 km.

I løbet af dagen kan solen også bryde igennem - og det er slet ikke umuligt, at man kan løbe de sidste kilometer i flot fransk forårsvejr.

Paris Marathon hører til de absolut største maratonløb i Verden. Det forventes, at der stiller omkring 40.000 løbere til start i Paris på søndag.

Rotterdam Marathon: En enkelt byge og frisk nordøstenvind

Stiller man til start i Rotterdam, så bliver det på en skyet hollandsk morgen, med risiko for en enkelt byge, men ellers tyder alt på, at Rotterdam Marathon bliver løbet i tørvejr.

Fra morgenstunden vil det med 6-7 grader være køligt, men i løbet af dagen stiger temperaturen op til 9-10 graders varme.

Med udsigt til ellers flot løbevejr i Rotterdam kan kun en frisk nordøstenvind komme til at genere. Den vil hele dagen blæse ned over Rotterdam.

Rotterdam Marathon har over 20.000 løbere til start, og der ventes næsten 1 million tilskuere i Rotterdams gader til det der betegnes som den største en-dages sportsbegivenhed i Holland.

Billederne her på siden fra Rotterdam og Wien er venligst udlånt af Tor Rønnow, der med over 240 marathonløb er en af de danskere, der har løbet flest marathonløb. I denne weekend løber Tor Rønnow sit marathonløb nummer 246 i Wien.