Vejr

Højeste lufttryk i Danmark i 27 år

Vejret var ligeså smukt, som barometrene på de mange danske stuevægge viste, da lufttrykket tirsdag aften nåede op over 1050 hPa, der er det højeste lufttryk målt i Danmark siden 1985.

Det høje lufttryk kom i forbindelse med et stort højtryksområde, der fra Skandinavien har bredt sig ned over Danmark, og som tirsdag aften og natten til onsdag lå med sit center hen over Nordjylland.

Her målte man lige efter midnat ved Thyborøn hele 1050,3 hPa, der er et helt usædvanligt højt lufttryk, som på ingen måde er 'hverdagskost' her i landet. De 1050,3 hPa er således også det højeste lufttryk, der er målt her i Danmark siden den 18. november 1985.

Ifølge TV 2|VEJRET's oplysninger var lufttrykket dengang også over 1050 hPa, mens det tilbage i 1962 ifølge DMI var helt oppe på 1052 hPa.

Dagens høje lufttryk overgår således de 1048,6 hPa, der blev målt i januar 2006, og som dengang blev betegnet som det højeste lufttryk målt i 20 år.

På trods af det er et usædvanligt højt lufttryk, der i den grad får barometeret til at stå på 'smukt', så er der stadig et godt stykke vej op til alle tiders danske 'højtryksrekord', der lyder på 1062,5 hPa, og er målt for lidt over 105 år siden -- den 23. januar 1907.'

Det store højtryk har sørget for det rolige og klare vejr vi har oplevet siden weekenden, og som sammen med sneddækket og kanstør polarluft har været hovedårsagen til de isnende nattemperaturer vi har haft.