Vejr

Kulden over Danmark er historisk

Den vinterkulde, som siden i fredags har ligget hen over Danmark, er historisk.

Både dag og nat har temperaturen været lavere end på noget tidspunkt i de sidste 25 år, og lokalt skal man endnu længere tilbage for at finde en lignende kulde som den, vi har oplevet i weekenden.

Fredag indtog den sibiriske kulde Danmark, da den rullede ind over os fra øst, og i første omgang sendte temperaturen i atmosfæren ned på på et niveau, vi ikke har set mage til siden et historisk og ekstremt kuldefrembrud i januar 1987.

Laveste dagtemperaturer i 25 år

Det betød, at dagtemperaturerne i første omgang faldt til 5 til 8 graders frost allerede fredag. Her fik København med en maximumtemperatur på -6,8 grader den laveste dagtemperatur målt dér siden januar 1987.

Det samme var tilfældet ved Tranebjerg på Samsø, som er en af de stationer, der har optegenelser over daglige temperaturmålinger siden 1873.

Her lå temperaturen lørdag på blot -7,3 grader, da det var varmest - og det er er ligeledes temperaturer, som kun 'overgås' af januar 1987.

Også på Bornholm viste vinterkulden sig som den hårdeste i 25 år. Ved Hammerodde holdt dagtemperaturen sig søndag under -6,9 grader, som er en temperatur man også på nordspidsen af Bornholm skal tilbage til januar 1987 for at finde lavere.

-23,1° blev tangering af 49 år gammel kulderekord

Ikke blot dagtemperaturerne var ekstreme. Også de temperaturer, der stedvis blev målt rundt om i landet på de klare nætter natten til lørdag og natten til søndag, var så lave, at man kun sjældent oplever dem herhjemme.

Kulden kulminerede natten til søndag, da der i Odense Lufthavn ved Beldringe blev målt -23,1 grader.

Det blev den laveste februar-temperatur målt herhjemme siden 1985 - og den laveste temperatur målt overhovedet i Danmark siden 1987.

De -23,1 grader var helt lokalt i Odense Lufthavn en tangering af den 49 år gamle kulderekord fra februar 1963.

Koldere end under sidste isvinter

Kuldebølgen, der har ramt Danmark er således historisk. Generelt har kuldebølgen både nat og dag givet os de laveste temperaturer i 25 år, og siden da har vi i 1995/96 haft en isvinter, ligesom de seneste to vintre har budt på meget koldt vejr.

Helt lokalt var tangeringen af kulderekorden i Odense Lufthavn med så lav en temperatur, at den har 'overgået' temperaturerne i hele syv isvintre samt den absolutte danske kulderekord i januar 1981.