Vejr

Ekstrem kulde har fat i hele Europa

Det er ikke kun i Danmark det er isnende koldt. Den sibiriske kulde har nu fået fat i hele Europa, hvor man overalt oplever ekstremt lave temperaturer.

Lørdag morgen er der således frostvejr på stort set hele Det Europæiske Kontinent - lige fra Rusland i nordøst og hele vejen ned til Potugal i sydvest.

Mens vi herhjemme målte 20,2 grader, så målte man i Nordsverige den europæiske kuldebølges foreløbigt laveste temperatur. I Gunnan i Nordsverige nåede man i de tidlige morgentimer ned på -42,0 grader, som er det koldeste sted i hele Europa.

Flere andre steder i Sverige var det næsten ligeså koldt, og på skisportsstedet ved Idre Fjäll blev der målt -33,2 grader.

I Norge er lidt mildere luft strømmet frem og har sendt temperaturen op på 31 graders frost efter man fredag morgen havde haft -38,0 grader i Folldall nær skisportsstedet Trysil.

Også finnerne har frosset. I Lapland i det nordlige Finland var der lørdag morgen -38 grader i Sodankylä.

Der hvor kulden kommer fra er det også isnende koldt. I De Baltiske Lande har man flere steder ned til -31 grader, mens man i Hviderusland lørdag morgen havde -30 grader i byen Vitebsk.

Kulden er herfra også inde over Polen, hvor man i Kattowitz i det sydlige Polen stod op til -27 grader.

Hele Mellemeuropa er også ramt af vinterkulden.

I Tyskland havde man lørdag morgen -29 grader i Oberstdorf i det sydlige Bayern. Og ved en lille lavning højt oppe i Alperne blev der ved Funtensee målt hele -36,4 grader i Sydtyskland.

Næsten ligeså koldt var det i Østrig, hvor man nede i dalene havde det ekstremt koldt. Seefeld i Tyrol var med -28,3 grader det koldest sted i hele Østrig.

I Schweiz kunne man i Glattalp stå op til -34,1 grader, som var det koldeste sted i alpelandet.

Mod vest nåede kulden også Frankrig, hvor man i Reims i Nordøstfrankrig nåede ned på -20 grader.

Ligeså koldt var det i Holland, hvor man i Eindhoven stod op til 20 graders frost.

I England har den sibiriske kulde også holdt sit indtog og sendte lørdag morgen temperaturen ned på -11 grader i Bournemouth i det sydlige England.

I Sydeuropa er man heller ikke gået ram forbi den ekstreme kulde.

I Italien har man frostvejr helt ned til Rom, hvor det også har sneet, mens den laveste temperatur lørdag morgen blev målt i Malpensalufthavnen ved Milano. Her havde man -16 grader.

I Spanien er det næsten ligeså koldt. Inde midt på Den Iberiske Halvø var der lørdag morgen -9 grader i Valladolid. Og vinterkulden var langt fra et lokalt fænomen dér. Selv ude på Mallorca lå temperaturen med 0 grader på frysepunktet i Palma de Mallorca.

Den sibiriske kulde har indtaget hele kontinentet - og selv på Algarvekysten i det sydligeste Portugal var det frostvejr. I Sagres havde man lørdag morgen -1 grad.