Vejr

Så koldt, at vejsaltet ikke virker

Du skal passe på - både når du skal ud at køre og ud at gå. Vinterkulden er nemlig nu så streng, at saltet ikke længere virker når det spredes ud på veje og fortove.

Vejrdirektoratet tyr derfor nu til nye midler mod de glatte veje.

Ved temperaturer under -10 grader, så virker den almindelig mængde vejsalt, som spredes på de danske veje ikke længere efter hensigten og køre rman ud på vejene, mens det er aller koldest eller går en tur på det ellers saltede fortov, så kan det alligevel risikere at være spejlglat.

Salt virker således, at det sænker smeltepunktet, så is kan smelte helt ned til omkring -20 grader ved høje saltkoncentrationer. Så store koncentrationer benyttes dog ikke til glatførebekæmpelse.

Derfor vil den effekt saltet har høre op når temperaturen når ned under -10 grader.

Det gælder vel at mærke vejbanetemperaturen, som sagtens kan være koldere end luftens, så i de kommende dage vil saltede veje allerede fra eftermiddagtimerne og til langt op af formiddagen den efterfølgende dag kunne være glatte.

Ifølge DMI, så vil Vejdirektoratet som en knsekvens af det kolde vejr sprede en blanding af vand og magnesiumklorid på de danske veje i stedet for den sædvanlige saltvandsblanding.

På grund af de lave temperaturer råder Vejdirektoratet til, at man i disse iskolde dage som privat kaster grus og småsten ud på de isglatte områder istedet for at salte.