Vejr

Den er god nok - luften kommer fra Sibirien

Hvis det i dag har føltes som sibirisk kulde hen over Danmark, så er den god nok. Luftmassen, som lige nu ligger over Danmark kommer nemlig direkte fra Sibirien.

Det er ikke hverdagskost, at så kold luft finder vej til Danmark, som det vi oplever netop nu. Vi skal 25 år tilbage i tiden for at finde en tilsvarende kold luftmasse over Danmark.

Og der er ikke noget at sige til luften er så iskold. Den stammer nemlig fra Sibirien, hvor temperaturen på denne tid af året ligger mellem 30 og 40 graders frost.

Kortet ovenfor viser, hvor luftmassen hen over Danmark stammer fra. Hver af de røde trekanter svarer til 24 timer tilbage i tiden, hvor man så kan forfølge den luft, der kl. 7 fredag morgen lå hen over Danmark i 1.500 meters højde.

Den luft har brugt de seneste fem døgn på, at blive transporteret direkte frem mod Danmark fra den vestlige del af Sibirien bag Uralbjergene.

At luften er kommet direkte frem til os uden små 'svinkeærinder' betyder også, at den har bevaret mange af sine oprindelige egenskaber - blandt andet at den er knastør og ikke mindst iskold.

Den iskolde sibiriske luft giver fredag midt på dagen temperaturer mellem 5 og 8 graders frost.