Kulden nedlægger stribevis af bilbatterier

Termometeret viser i disse dage minusgrader - og det er noget mange danskere ikke kun mærker på deres krop, men også når de sætter sig ind i bilen.

Kulden får nemlig mange bilbatterier til at blive meget sløve eller helt give op. Alene onsdag morgen har Falck rykket ud til mere end 420 kunder, som havde problemer med en bil, der ikke ville starte. Det oplyser Falck til vejret.tv2.dk.

"Vi har ekstra travlt for tiden. Det er blevet koldt, hvilket betyder, at rigtig mange biler ikke vil starte, fordi batteriet er dødt. Vi plejer at sige, at et batteri mister 50 procent af sin kapacitet, når det er 10 minusgrader, og det er jo i det leje vi ligger i om natten", siger Heino Svenningsen, redningschef i Falck, og fortæller, at batteriet også arbejder ekstra meget om vinteren i forhold til i sommermånederne.

"Batteriets kræfter formindskes, når temperaturen falder, samtidig med, at der er større forbrug på batteriet til rude- og sædevarme og ventilation. Det betyder, at batteriet har meget lav kapacitet, når man forsøger at starte det om morgenen. Vi oplever også, at mange batterier simpelthen er for gamle og tænger til at blive udskiftet," fortæller Heino Svenningsen og oplyser, at et batteri har en levetid på mellem fire og seks år.

Sådan får du selv gang i bilen

Kommer man ud til en bil, der ikke vil starte, er der nogle ting man kan gøre for at få gang i bilen uden hjælp fra Falck.

"Hvis man tænder lyset på bilen i et minuts tid - slukker det igen og så starter bilen, kan det faktisk hjælpe. Man kan også rense polerne på batteriet for ir og snavs, inden man starter bilen. Har man en garage, er det en god idé at køre bilen ind i den, så den batteriet ikke bliver udsat for nattefrosten. Men det er jo langt fra alle, der har en garage, så mange vil derfor få brug for, at vi kommer ud og giver batterierne lidt strøm," siger Heino Svenningsen, der allerede nu er i gang med at kalde ekstra mandskab ind til weekenden.

"Det bliver jo en rigtig kold weekend, så vi forventer, at vi får travlt. Det betyder, at vi må bede flere falckreddere end normalt om at møde på arbejde i weekenden, så vi kan få hjulpet alle de, der har behov for det," lyder det fra redningschefen.