Pas på - kulden kan smadre dine vandrør

Vinteren startede meget mildt, men nu er der kommet helt andre 'vejrboller' på suppen - for på menuen står der nu frost, frost og atter frost. Det kolde vejr betyder, at rigtig mange vandrør kan komme til at sprænge. Se her, hvad du bør gør gøre for at undgå sprængte vandrør samt, hvad du kan gøre, hvis uheldet er ude

"Efter en frostperiode på en uges tid, kan mange uisolerede vandrør være frosset til og med udsigt til mere frost, kan endnu flere fryse til og dermed sprænge. Når det igen bliver tøvejr, kan det resultere i vandskader, når vandet fosser ud, der hvor røret er sprunget," forklarer Nils Lygaard, der er teknisk konsulent i Installatørernes Organisation TEKNIQ.

Tjek sommerhuset

Mange sommerhuse har vandrør, der ikke er særlig godt isolerede, derfor bør sommerhusejere tjekke sommerhuset og sørge for, at der er lukket for vandet.

"Hvis man ikke har lukket for vandet, skal man straks få det gjort. Man skal slukke for hovedhanen i målerbrønden i haven - og så skal man lade vandet løbe, så man får tappet rørene for vand. Hvis man har råd, kan man i stedet for at lukke for vandet, sørge for, at der er varme på i sommerhuset, så man på den måde forhindrer vandet i rørene til at fryse til. Tøm også cisternen i toilettet, da den kan sprænge, hvis vandet fryser til - sker det, skal du altså ud og have et helt nyt toilet," siger Nils Lygaard

Vandmåleren kan hjælpe

Kommer du ud til sommerhuset, og kommer du i tvivl om dine vandrør er bukket under for frosten, kan du nemt tjekke om der er noget galt.

"Tjek vandmåleren i målerbrønden. Drejer den rundt til trods for, at der lukket for vandet, er det tegn på, at der er en lækage. Konstaterer man, at vandet er frosset til, kan man kontakte en vvs-installatør, som kan tø vandinstallationen op med elektrisk spænding og lave vandrørene, hvis der er sket skade," siger Nils Lygaard og fortæller, at man også kan vente og se tiden an.

"Man kan godt vente til det bliver tøvejr og isen i rørene smelter. Er der sket skade på vandrørene, vil vandet løbe ud af revnen, på den måde kan man se, hvor skaden er sket, hvis der altså er sket skade. Men husk tjekke rørene i sommerhuset lige så snart, at det bliver tøvejr, så man ikke risikerer, at der kommer til at ligge vand i huset i lang tid. Det kan nemlig ende med at blive en dyr fornøjelse, hvis der sker vandskader," siger Nils Lygaard