Vejr

København oplevede seneste isdøgn i 16 år

Vi har i denne vinter skulle vente usædvanligt lang tid inden vinterkulden for alvor slog til. I København havde man i weekenden det seneste døgn med uafbrudt frostvejr siden 1995.

Allerede tirsdag havde vi lokalt vinterens første isdøgn, hvor temperaturen holdt sig under frysepunktet hele døgnet rundt, men det var først lørdag man i København fik en dag, hvor termometeret holdt sig under frysepunktet i alle dets 24 timer.

Ifølge klimatolog John Cappelen fra DMI, så blev den højeste temperatur ved Landbohøjskolen lørdag -1,0 grader.

Den 28. januar blev således dagen med vinterens første isdøgn i København.

Landbohøjskolen i København er en af de få stationer her i Danmark, som har daglige målinger helt tilbage til 1874 - og fortæller således 136 års vejrhistorie.

Og vi skal tilbage til vinteren 1994/95 for at finde en vinter, hvor man har oplevet et isdøgn senere, end det var tilfældet i år ved Landbohøjskolen.

Dengang oplevede man én af tre vintre i de sidste 136 år uden isdøgn overhovedet i København.

De øvrige vintre uden isdøgn er 1991/92 og 1974/75.

Ud over disse tre vintre har man i kun otte vintre siden 1874 oplevet, at det første isdøgn er kommet senere end i denne vinter.

Normalt oplever man i København, at de første dage med frost døgnet rundt kommer allerede i slutningen af novembe rog i starten af december.

I år har december været usædvanlig varm - og det samme har starten på januar. Vi skulle således helt frem til den 28. januar før vinterkulden kom til København i 24 timer i træk.