Vejr

Stormlavtrykket er nu en 'atmosfærisk bombe'

Stormlavtrykket, som tirsdag morgen ligger over det vestlige Skotland, er under så hastig udvikling, at der nu er tale om en regulær atmosfærisk bombe.

Fra mandag morgen kl. 07, hvor lavtrykket lå midt ude i Atlanterhavet, og til tirsdag morgen kl. 07, er lufttrykket i stormlavtrykkets centrum faldet fra 990 til 957 hPa.

Trykfald udløser atmosfærisk bombe

Det er 33 hPa på ét døgn og det overskrider kriteriet for, hvad man i meteorologiens verden kalder en 'atmosfærisk bombe'. Sådan en er der tale om, når lufttrykket falder med mindst 24 hPa på 24 timer.

Vil fortsat udvikle sig

Stormlavtrykket vil fortsat udvikles frem til først på aftenen, og midt på aftenen rammer det Vest- og Nordjylland hårdest med fuld storm og vindstød af orkanstyrke.

I resten af landet 'nøjes' man med op til stormende kuling og vindstød af stormstyrke.

Inden da kan hele landet få vindstød af stormstyrke, når vinden i forbindelse med den tilhørende koldfront tiltager fra syd allerede først på eftermiddagen.

Derfor kaldes det en 'atmosfærisk bombe'

Udtrykket 'atmosfærisk bombe' er - hvor folkeligt det end måtte lyde - et fagbegreb i meteorologi og kommer formentlig af, at lavtryk med denne udviklingshastighed uddybes 'eksplosivt'. Sådanne lavtryk er kendetegnet netop for at kunne give storm.

En uddybningshastighed på 24 hPa over 24 timer er ikke hverdagskost, men heller ikke usædvanligt over Nordatlanten i vinterhalvåret.

Det sker dog kun i sjældnere tilfælde, at en atmosfærisk bombe kulminerer i nærheden af Danmark, som tilfældet vil være tirsdag aften. Når det sker er risikoen for storm eller i ekstreme tilfælde orkan stærkt forøget over Danmark.

Både orkanen på Færøerne i november og orkanen 'Dagmar', der først ramte Færøerne og siden Norge og Sverige er klassiske eksempler på atmosfæriske bomber.

Den kraftigste 'atmosfæriske bombe' set over Danmark i nyere tid kom i forbindelse med orkanen den 3. december 1999. Dengang faldt lufttrykket i orkanlavtrykkets centrum med 48 hPa på 24 timer.

Svarer til at løfte 244 kilo mindre

Når lufttrykket falder med 24 hPa svarer det cirka til, at man bevæger sig 200 meter op ad et bjerg.

Det giver kun i få tilfælde propper i øerne når man eksempelvis flyver, men når lufttrykket falder over så lang tid som et helt døgn, er det ikke noget man som menneske vil kunne mærke.

Et fald i lufttrykket betyder direkte, at mængden af luft i atmosfæren over hovedet på os er mindre. Helt konkret betyder det, at luften på én kvadratmeter vejer 244 kilo mindre end før lufttrykket faldt med 24 hPa.