Vejr

Lavtrykket er nu et orkanlavtryk

Det lavtryk, der er på vej mod Danmark har i morgentimerne givet orkan i det nordlige Irland. Samtidig er der på 'forsiden' af lavtrykket storm hen over den sydlige del af Nordsøen.

Begge områder med meget blæsende vejr er på vej ind over Danmark.

I første omgang var det Nordirland og Skotlands Vestkyst som måtte holde for, da stormlavtrykket blev til et orkanlavtryk.

Ved Malin Head i det nordligste Irland blev der i morges målt middelvinde af orkanstyrke, da lavtrykket passerede lige nord om Irkland og ind mod Skotlands kyst.

I Malin Head nåede middelvinden 35 m/s, mens grænsen for orkan går ved 32,6 m/s.

Vindstødene var langt kraftigere og nåede ved Malin Head 47 m/s, mens der på den skotske ø Islay lige syd for Hebriderne blev målt vindstød på 43 m/s.

Til sammenligning er den danske vindstødsrekord 51 m/s - målt på Rømø den 3. december 1999 inden vindmåleren i øvrigt blæste omkuld.

Dette kraftige vindfelt er nu på vej ind over Skotland og videre ind over den nordlige del af Nordsøen og ventes i aften at ramme Nordvestjylland med middelvinde af stormstyrke.

Det er dog ikke kun dette kraftige vindfelt, der skal holdes øje med, for i forbindelse med stormlavtrykkets varmfront, så strømmer luften med stor fart fra syd op gennem Nordsøen og frem mod Jyllands Vestkyst.

I den sydlige del af Nordsøen er der således målt storm i middelvinden - og det er præcis det område, som ventes op over Danmark i løbet af eftermiddagen, hvor der kan forekomme vindstød af stormstyrke flere steder.

Den kraftige sydlige vind kan i øvrigt fra middagstid give restriktioner på både Storebælts- og Øresundsbroen.