Vejr

Stormen bliver en 'atmosfærisk bombe'

Stormen, der rammer Danmark i morgen aften, udvikler sig så kraftigt, at der bliver tale om en regulær 'atmosfærisk bombe'.

Det er et meget kraftigt lavtryk, som i løbet i det kommende halvandet døgns tid, passerer hen over Storbritannien og lige nord om Danmark.

Bliver en 'klasse 1 Bergeron'

Fra i aften og frem til i morgen aften falder lufttrykket ifølge prognoserne fra ca. 983 hPa til 953 hPa - et fald på 30 hPa på ét døgn - og det er så meget, at man i meteorologiens verden kalder det for en 'atmosfærisk bombe'.

Et lavtryk benævnes en atmosfærisk bombe, når trykket i lavtrykscenteret falder med 24 hPa over 24 timer - og navnet kommer formentlig af, at lavtryksudviklingen også ofte omtales som værende 'eksplosiv'.

I disse tilfælde klassificeres lavtrykket som en 'klasse 1 Bergeron' efter den svenske meteorolog Tor Bergeron (1891-1977), som blandt andet er kendt for sin forskning i sky- og nedbørdannelse.

Ikke nogen ny decemberorkan

I de allerkraftigste lavtryksudvikler kan lavtrykket intensiveres med hele 48 hPa på 24 timer - en såkaldt 'klasse 2 Bergeron', men det ses kun i meget sjældne tilfælde og så slemt går det heldigvis ikke denne gang.

Decemberorkanen i 1999 opfylde akkurat dette kriterie med et trykfald fra 1000 hPa til 952 hPa fra den 2. december kl. 22 til 3. december kl. 22.