Vejr

Sådan tager du det perfekte stormbillede

Stormvejr - en enestående mulighed for at få unikke billeder

I nat og i morgen - indtil om eftermiddagen - vil det for alvor blæse i Danmark. Især i Vestjylland, hvor man vil opleve storm med vindstød af orkanstyrke. Her på vejret.tv2.dk bliver vi altid glade, når vi får billeder ind fra jer læsere, som vi kan dele med alle TV 2 Vejrets brugere. Men hvordan er det nu lige, at man tager det perfekte stormbillede? Det har vi spurgt Casper Tybjerg, der er en af landets mest erfarne fotoformidlere, om.

Det er ikke hverdagskost, at der er storm i Danmark - derfor er det ifølge Casper Tybjerg en fantastisk anledning til at få taget nogle rigtig flotte billeder.

"Det er ikke hver dag, at man får mulighed for at fotografere i en storm. Det er sådanne dage, hvor man virkelig har mulighed for at komme ud og lege, have det sjovt med kameraet og få fotograferet nogle sjældne motiver. Personligt har jeg aflyst aftaler i morgen, så jeg kan komme ud og udnytte muligheden for at få taget nogle fantastiske billeder," siger Casper Tybjerg

Pas på dig selv, dit udstyrog tag kontrol

Det bliver først rigtig sjovt at tage billeder, når man husker at passe på sig selv og sit kamera, forklarer Casper Tybjerg

"Når man skal ud og fotografere i en storm på denne tid af året, er det jo frygteligt koldt. Derfor skal man huske at have varmt tøj på. Kommer man til at stå og fryse, mister man sin motivation og det fører ikke til gode billeder. Det er også en god idé at have noget varm kakao, energibarer og en god portion tålmodighed med, da det godt kan tage lang tid, før man fanger de bedste motiver, "siger han og fortæller, at man også skal huske at beskytte sit udstyr.

"Jeg kan forestille mig, at mange tager ud til vandet for at tage billeder, da man her rigtig har mulighed for at få gode billeder af de store bølger. Men det værste for et kamera er saltvand og det næstværste er sand. Kombinationen af flyvende sand og skumsprøjt er med andre ord en vaskeægte dræber for kameraet. Derfor er det vigtig, at man husker at beskytte sit udstyr. Tag en taske med, som du kan putte udstyret i, når du ikke lige bruger det," råder Casper Tybjerg.

Det er selvfølgelig også forbundet med en vis fare at begive sig ud i stormen, derfor er kontrol også et nøgleord.

"Tag ingen chancer. Det er potentielt farligt, at være ude i en storm. Derfor skal man lige bruge noget tid på at læse forholdene - læs rytmen i bølgerne og find ud af, hvor tæt på vandet du kan komme, uden det udgør en risiko for sjæl eller legeme. Hvis man bruger sine øjne og sin fornuft, kan man bedre vurdere, hvornår det bliver farligt. På den måde opnår man kontrol over situationen," siger han.

Fortæl en historie og få dybde i billedet

"En storm er en historie fra den begynder til den slutter," påpeger Casper Tybjerg. Derfor råder han dig til ikke bare at tage et enkelt billede, men derimod starte med at tage billeder fra det begynder at blive lyst og indtil stormen begynder at løje af, hvilket ifølge TV 2 Vejrets prognoser vil ske i løbet af fredag eftermiddag.

"Prøv at lave en billedserie og dokumenter, når stormen passerer og når den stilner af, der ligger så mange historier og gemmer sig i en storm, så det er bare om at tage mange billeder over længere tid," siger han.

Men for at billederne skal blive rigtig gode, skal man tænke meget over dybden i motivet. Det er nemlig kedelig bare at se et billede, hvor der er zoomet ind på bølge.

"Hvis man bare tager et billede af en bølge bliver det meget fladt. For at et billede kan blive rigtig interessant, skal man prøve at skabe dybde i billedet. På den måde skaber man flere dimensioner - og så bliver billedet for alvor interessant. Man skaber flere dimensioner i billedet ved at sikre, at man har en for- mellem- og baggrund i sit billede," lyder rådet.

Brug rekvisitter og mennesker

For at gøre billederne interessante skal man kunne fortælle en historie med dem. Det kan man gøre ved at bruge mennesker eller rekvisitter.

"Man kan sagtens tage gode billeder af stormen, selvom man ikke lige er ved vandet. Undgå at tage billeder busken ude i haven og forsøg i stedet at fange noget, der er i bevægelse som eksempelvis den regn, der falder i forbindelse med stormen. Du får også gode billeder i at tænke på, hvilke konsekvenser stormen har for mennesker. Man kunne eksempelvis tage billeder af folk, der kæmper på cyklerne om morgenen, eller man kan udstyre en man kender med en paraply, og så tage et billede af personen, der kæmper for at holde paraplyen stille. Det er langt mere spændende, end at tage et billede af en tagsten, der ligger knust på vejen," siger Casper Tybjerg

Effektiv fototeknik

Er man lidt mere erfaren udi fotografiens kunst, er der også nogle rigtige gode ekspertråd at hente fra Casper Tybjerg:

"Under et stormvejr går alt meget stærkt. Vil man fotografere bølgerne, går det så hurtigt, at det kan være svært at få billedet af bølgen, når den topper. Det kan man gøre nemmere ved at ændre på kameraets 'lukkertid'. Indstiller man lukkertiden til 1/500 sekund eller hurtigere endnu, er der langt bedre chancer for at fange actionfyldte og spændende billeder," siger Casper Tybjerg, der også råder folk til at indstille deres kamera, så det tager flere billeder i sekundet.

"Man skal indstille kameraet til 'kontinuerlig eksponering'. På den måde kan man tage flere billeder i sekundet ved at holde udløseren nede. Det øger chancen for at få virkelig fede billeder med hjem, selvom motiverne udvikler sig hurtigt og nogle gange ret uoverskueligt," siger han.

Del dine billeder på vejret.tv2.dk

Får du taget billeder af stormvejret, kan du dele dem med brugerne på vejret.tv2.dk. Det hele er meget simpelt - følg blot anvisningerne, som du finder ved at klikke på linket i boksen til højre.