Vejr

Orkan rammer Færøerne i aften

Et voldsomt orkanlavtryk passerer i aften lige nord om Færøerne, som bliver ramt af orkan med ekstremt voldsomme vindstød.

I løbet af eftermiddagen frisker vinden op fra sydvest i takt med orkanlavtrykket nærmer sig - og ud på aftenen vil Færøerne have storm med vindstød af orkanstyrke. Omkring midnatstid ventes vinden at være tiltaget yderligere, så man i middelvinden kan nå orkanstyrke.

Det vil sige, at det blæser med mere end 32,6 m/s.

Vindstødene ventes at blive endnu voldsommere - og kan i forbindelse med de kraftige byger, som ventes at ledsage orkanlavtrykket når helt op omkring 50 m/s.

I løbet af natten aftager vinden til storm - og ud på morgenen blæser der 'blot' en hård kuling hen over Færøerne.

Det kan blæse på Færøerne

At blive ramt af orkan er ikke usædvanligt på Færøerne på denne tid af året -- og generelt er man vant til blæsende vejr på Færøerne.

Den højeste middelvind, der nogensinde er målt på Færøerne er 50 m/s, som er blevet målt på stormomsuste Mykines -- og det endda to gange. Det var under orkanen i marts 1997 og senest i januar 1999.

Højeste vindstød på Færøerne blev også målt på stormenes holdeplads Mykines under orkanen den 7. marts 1997. Det var et vindstød på hele 66,9 m/s -- eller det der svarer til 240 km/t.

Mykines er den vestligste ø på Færøerne.

Usædvanligt kraftigt lavtryk

Lavtrykket, der giver Færøerne orkanen, tager i aften og i nat en bane fra sydvest lige nord om Færøerne, mens det udvikler sig kraftigt - og det er et usædvanligt voldsomt lavtryk. Ved midnatstid ventes barometeret at vise 945 hPa inde i lavtrykkets center.

Det er et usædvamligt lavt lufttryk, som er meget tæt på den danske 'lufttryksrekord' på 943,9 hPa, som blev målt under en kraftig storm i februar 1907. Under decemberorkanen i 1999 nåede lufttrykket ikke under 950 hPa.

Strefjer Danmark med regn og kuling

Det kraftige orkanlavtryk over Færøerne strejfer blot Danmark i form af opfriskende vind, som stedvis kan nå kulingstyrke, og så et regnvejr.

Det er orkanlavtrykkets fronter, som fredag svinger ind over Danmark med udbredt regn til det meste af landet.

Storm på vej til Danmark

Det færøske orkanlavtryk sørger dog for store omvæltninger rent vejrmæssigt. Det sender nemlig kold luft fra nord ned over Nordatlanten, der virker som benzin på bålet for nye lavtryksudviklinger.

Et nyt og kraftigt lavtryk ventes i weekenden at når frem til Sydnorge - og det kan give Danmark op til storm på søndag.